Категорія
Новини
Дата

НБУ обмежить вихідні перекази з карти на карту 30 операціями на місяць для боротьби із тіньовими схемами

2 хв читання

Національний банк України (НБУ) запровадить обмеження на переказ коштів з карти на карту 30 операціями на місяць. Це стосуватиметься лише вихідних переказів, приймати можна буде необмежену кількість переказів. Про це на зустрічі з журналістами заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник, передає кореспондент Forbes.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти 

  • Фінальний варіант обмежень НБУ ухвалить упродовж місяця, наразі робочий варіант – 30 вихідних переказів на місяць та 100 000 грн. Обмеження стосуватимуться лише Р2Р-переказів, тобто з карти на карту, вони не торкнуться платежів та інших операцій. Також обмеження не завадять волонтерським зборам, адже вхідні перекази залишаються без обмежень. 
  • Причина такого рішення – дедалі більша поширеність тіньових фінансових операцій, відомих як «дропи», або «грошові мули». Їхня суть: шахраї купують у пересічних громадян – від пенсіонерів до студентів – персональні дані і відкривають банківські карти. Через ці карти проходять сотні і тисячі транзакцій, здебільшого на суми менш ніж 400 000 грн, адже до цього порогу операції не підпадають під фінансовий моніторинг. 
  • Такі схеми використовуються у низці галузей, зазначив Олійник. Зокрема для виплати зарплат у конвертах, ухилення від сплати податків, виведення коштів за кордон, для операцій під час торгівлі наркотиками тощо. 
  • Обмеження на перекази не викорінить ці схеми, а поки лише ускладнить роботу шахраїв, вважають у Нацбанку. Тож це лише перший крок для боротьби зі схемами, наступні потребуватимуть змін до законодавства, уточнив Олійник. 
  • Запроваджені обмеження не матимуть впливу на 95–98% клієнтів банків, запевняють у Нацбанку, адже вони і так переказують коштів менше, ніж на вказані суми, і роблять менше, ніж 30 переказів на місяць.  

Контекст 

Схеми з «дропами», або «мулами» (мули – це ті, хто продає свої персональні дані і дозволяє відкрити рахунки на своє ім’я), стали популярнішими після «походу» депутатів, правоохоронців і Нацбанку проти міскодингу у гральному бізнесі. Тоді, зокрема, НБУ вивів з ринку два банки як покарання за ці схеми – Айбокс банк і Конкорд банк

У 2023 році обсяг Р2Р-переказів в Україні зріс з 210 млрд у січні до 247 млрд у грудні. Ці обсяги перевищили обсяги покупок і отримання готівки за допомогою платіжних карток, що «свідчить про певну аномальну поведінку цього сегменту платіжних операцій, зазначають у НБУ. Масштаб проблеми у грошовому вимірі НБУ оцінити поки що не готовий, бо шахраї імітують свою діяльність під звичайних клієнтів банку. Але це мільярди, а можливо, десятки мільярдів гривень, кажуть у Нацбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні