Категорія
Новини
Дата

НБУ обмежить вихідні перекази з карти на карту 30 операціями на місяць для боротьби із тіньовими схемами

2 хв читання

Національний банк України (НБУ) запровадить обмеження на переказ коштів з карти на карту 30 операціями на місяць. Це стосуватиметься лише вихідних переказів, приймати можна буде необмежену кількість переказів. Про це на зустрічі з журналістами заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник, передає кореспондент Forbes.

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти 

  • Фінальний варіант обмежень НБУ ухвалить упродовж місяця, наразі робочий варіант – 30 вихідних переказів на місяць та 100 000 грн. Обмеження стосуватимуться лише Р2Р-переказів, тобто з карти на карту, вони не торкнуться платежів та інших операцій. Також обмеження не завадять волонтерським зборам, адже вхідні перекази залишаються без обмежень. 
  • Причина такого рішення – дедалі більша поширеність тіньових фінансових операцій, відомих як «дропи», або «грошові мули». Їхня суть: шахраї купують у пересічних громадян – від пенсіонерів до студентів – персональні дані і відкривають банківські карти. Через ці карти проходять сотні і тисячі транзакцій, здебільшого на суми менш ніж 400 000 грн, адже до цього порогу операції не підпадають під фінансовий моніторинг. 
  • Такі схеми використовуються у низці галузей, зазначив Олійник. Зокрема для виплати зарплат у конвертах, ухилення від сплати податків, виведення коштів за кордон, для операцій під час торгівлі наркотиками тощо. 
  • Обмеження на перекази не викорінить ці схеми, а поки лише ускладнить роботу шахраїв, вважають у Нацбанку. Тож це лише перший крок для боротьби зі схемами, наступні потребуватимуть змін до законодавства, уточнив Олійник. 
  • Запроваджені обмеження не матимуть впливу на 95–98% клієнтів банків, запевняють у Нацбанку, адже вони і так переказують коштів менше, ніж на вказані суми, і роблять менше, ніж 30 переказів на місяць.  

Контекст 

Схеми з «дропами», або «мулами» (мули – це ті, хто продає свої персональні дані і дозволяє відкрити рахунки на своє ім’я), стали популярнішими після «походу» депутатів, правоохоронців і Нацбанку проти міскодингу у гральному бізнесі. Тоді, зокрема, НБУ вивів з ринку два банки як покарання за ці схеми – Айбокс банк і Конкорд банк

У 2023 році обсяг Р2Р-переказів в Україні зріс з 210 млрд у січні до 247 млрд у грудні. Ці обсяги перевищили обсяги покупок і отримання готівки за допомогою платіжних карток, що «свідчить про певну аномальну поведінку цього сегменту платіжних операцій, зазначають у НБУ. Масштаб проблеми у грошовому вимірі НБУ оцінити поки що не готовий, бо шахраї імітують свою діяльність під звичайних клієнтів банку. Але це мільярди, а можливо, десятки мільярдів гривень, кажуть у Нацбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні