Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Бізнес та населення не постраждають, з волонтерами є питання. На що вплинуть анонсовані Нацбанком обмеження на перекази з картки на картку? Детальний розбір Forbes

6 хв читання

обмеження НБУ /Getty Images

На що вплинуть обмеження НБУ на перекази з картки на картку у 100 000 на місяць? Фото Getty Images

4 липня голова НБУ Андрій Пишний відзвітував перед фінансовим комітетом Верховної Ради. Зокрема, він підтвердив намір регулятора обмежити карткові перекази між фізособами. «Зараз триває «друга ітерація» обговорення цього питання, насамперед з волонтерами, яких таке обмеження може зачепити», – сказав Пишний.

Про плани обмежити вихідні P2P-перекази Нацбанк повідомив ще наприкінці травня. Причина такого рішення – дедалі більша поширеність тіньових фінансових операцій, відомих як дропи, коли шахраї купують у пересічних громадян персональні дані і відкривають з їх допомогою банківські карти. 

Робочий варіант обмежень – 30 вихідних переказів на місяць та максимальна сума у 100 000 грн. Наприкінці червня співрозмовник в НБУ сказав Forbes, що ця концепція не змінилась. 

Одразу ж після анонсу від НБУ Forbes описував цю ситуацію в деталях: причини обмежень та їх потенційний вплив на бізнес, громадян та волонтерів. Публікуємо статтю від 25 травня. 

Плани Нацбанку обмежити перекази з карти на карту P2P 30 операціями та 100 000 грн на місяць викликали значний резонанс. Навіщо це потрібно? Чому саме зараз? Як це вплине на волонтерський рух та малий бізнес?

Forbes отримав додаткові пояснення регулятора та поспілкувався з банкірами, волонтерами та представниками МСБ.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні