Категорія
Новини
Дата

НБУ пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та волонтерів. Що змінилося

1 хв читання

Національний банк України пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та волонтерів з 11 липня, йдеться у повідомленні пресслужби регулятора.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • НБУ надав змогу вітчизняному бізнесу відшкодовувати нерезидентам витрати, понесені через їхню участь у наданні зовнішнього кредиту українському позичальнику. Умовою для проведення такої операції є те, що гарантом, поручителем чи страховиком зовнішнього кредиту має бути іноземне експортно-кредитне агентство чи іноземна держава або ж гарантом чи поручителем за таким зобовʼязанням є міжнародна фінансова організація (МФО). 
  • Також регулятор дозволив переказувати кошти на користь іноземних компаній, до складу акціонерів яких входить іноземна держава, для сплати страхових платежів за договорами, що передбачають покриття воєнних ризиків на території України. 
  • Нацбанк забезпечив можливість резидентів переказувати кошти за наданими ними гарантіями чи поруками, що забезпечують виконання зобов’язань резидентів-позичальників за зовнішніми кредитами та позиками.
  • НБУ унормував можливість резидентів-позичальників купувати іноземну валюту для її резервування за кредитним договором з МФО.
  • Національний банк також розширив перелік товарів оборонного призначення, які мають змогу купувати за кордоном фізичні особи-волонтери. До зазначеного переліку будуть додані комплектуючі для БПЛА, а також термоковдри і термогрілки.
  • Регулятор додатково до можливості робити благодійні внески нерезидентами в іноземній валюті на території України надав їм змогу здійснювати відповідні перекази у гривні. Такі внески можуть здійснюватися на рахунки як державних органів, так і благодійних фондів.
  • Національний банк надав дозвіл фізособам повертати соціальні виплати, отримані в іноземній державі, та забезпечив можливість бізнесу сплачувати збори за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти права інтелектуальної власності й послуг патентних повірених за кордоном.
  • Окрім цього, НБУ конкретизував норму щодо наявного ліміту в розмірі 100 000 грн на день для купівлі-продажу готівкової іноземної валюти за безготівкові кошти у гривні. Уточнення стосується виключно безготівкових коштів, а отже, українці й надалі можуть здійснювати валютно-обмінні операції з готівковими коштами без обмежень за сумою. 

Контекст

У лютому очільник НБУ Андрій Пишний анонсував, що НБУ буде рухатися у напрямі валютної лібералізації, але водночас бізнес має вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг та уникати схем фіктивного імпорту.

Із 13 травня повною мірою запрацював черговий пакет пом’якшення валютних обмежень, який НБУ затвердив на початку травня. Преважна більшість норм набрали чинності з 4 травня, а можливість репатріювати «нові» дивіденди – 13 травня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд