Категорія
Новини
Дата

НБУ обіцяє валютну лібералізацію в обмін на вчасне повернення валютної виручки експортерами

Національний банк України (НБУ) буде рухатися у напрямку валютної лібералізації, але водночас бізнес має вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг та уникати схем фіктивного імпорту. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на заході Global Outlook, який проводить Європейська Бізнес Асоціація, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Неповернений експортний виторг за час війни зріс майже вдвічі, наголосив Пишний. «Це проблема, і про це потрібно говорити. Так само ми бігаємо за схемами, повʼязаними з фіктивним імпортом, що знекровлює наші золотовалютні резерви», – зазначив він.
  • Пишний вважає, що ресурс для подальшого помʼякшення валютних обмежень обмежений, оскільки він формується експортним виторгом та міжнародною фінансовою допомогою.
  • НБУ не є прибічником ухвалення індивідуальних рішень, а має намір створювати рівні правила для всіх підприємств, зазначив голова НБУ, однак ухилився від оголошення конкретних дат або термінів.

Контекст

У жовтні минулого року Пишний в інтерв’ю Forbes заявив, що компанії-експортери не повернули до України близько $8 млрд валютної виручки, тому НБУ готується вжити «адекватні заходи».

У листопаді НБУ встановив на рівні 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту агротоварів. До цього граничні строки були встановлені на рівні 180 днів.

Мета цих змін – посилення дисципліни дотримання підприємствами граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів та забезпечити своєчасне повернення валютної виручки.

Йдеться, зокрема, про операції з експорту таких товарів: пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння свиріпи або ріпаку, насіння соняшнику, олія соєва, олія соняшникова, олія ріпакова, макуха.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні