Категорія
Новини
Дата

НБУ підвищив облікову ставку до 8%. Банки збільшать відсотки за депозитами, а інфляція має піти на спад

Національний банк з 23 липня підвищує облікову ставку до 8% річних і обіцяє більше не міняти її до другого кварталу 2022 року. Центробанк змінює ставку, щоб знизити споживчу інфляцію в країні.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Головне

  • Підвищення ставки на пів відсотка необхідне, щоб уповільнити зростання інфляції, сказав глава НБУ Кирило Шевченко на брифінгу 22 липня. Центробанк намагається знизити споживчу інфляцію до 5% річних, зараз вона складає 9,5%. «Таким кроком НБУ показує, що його монетарна політика передбачувана і він не відходить від своїх обіцянок підвищувати ставку у відповідь на прискорення інфляції, – каже асоційований експерт Case Україна Євген Дубогриз. – Слова не розходяться з ділом». Передбачувана політика НБУ підвищує довіру до нього комерційних банків, за словами Дубогриза.
  • Після зростання ставки комерційні банки збільшать відсотки за депозитами для своїх клієнтів, а попит банків на рефінансування знизиться. На ставку орієнтується також Міністерство фінансів, коли планує обсяги й вартість розміщень облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Ставки за гривневими ОВДП підвищаться і можуть стати більш привабливими для інвесторів, перш за все для нерезидентів, каже Дубогриз.
  • НБУ планує, що інфляція найближчим часом перевищить 10%, але сповільниться до 9,6% у кінці 2021 року і повернеться до 5% у другому півріччі 2022-го. Восени цього року інфляція почне знижуватися завдяки надходженню нового врожаю і коригуванню глобальних цін на енергоносії, сказав Шевченко.
  • Інфляція підвищується через зростання цін на продовольство та енергоресурси в світі. Якщо вона не знизиться, НБУ обіцяє продовжувати підвищувати ставку в 2022 році.
  • Прогноз зростання реального ВВП в 2021-му залишився незмінним – 3,8%. У 2022–2023 роках, за прогнозами центробанку, економіка буде рости на 4,0% щорічно. «Крім високого приватного споживання, цьому сприятимуть значний попит на товари українського експорту, а також пожвавлення інвестиційної діяльності підприємств», – сказав Шевченко.

Контекст

Цього року НБУ вже тричі підвищував облікову ставку, хоча два роки до цього вона йшла на зниження – з 18% в квітні 2019 року до історичного мінімуму в 6% в червні 2020-го. Востаннє НБУ збільшував ставку з 6,5% до 7,5% в квітні 2021-го.

Тренд зростання інфляції торкнувся не тільки України, але й більшості інших держав, включаючи США. Товари дорожчають через швидке відновлення світової економіки після року пандемії. Залізо, газ і нафта подорожчали найбільше. Наприклад, тільки в перший місяць літа залізна руда подорожчала на 14,9%, а нафта і газ – на 13,5%

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні