Категорія
Новини
Дата

НБУ пояснив, як ліміт на перекази за кордон у 100 000 грн на місяць впливає на волонтерів. З квітня для них діють окремі правила

Щомісячний ліміт на перекази за кордон фізособами в Україні у 100 000 гривень, запроваджений НБУ 21 липня, не розповсюджується на операції з закупівлі низки товарів, які закуповують українські волонтери. Для таких транзакцій з квітня діє окремий ліміт у 400 000 гривень. Про це під час брифінгу заявив голова Національного банку Кирило Шевченко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • «Реагуючи на запити волонтерів НБУ ще на початку квітня дозволив фізичним особам перераховувати іноземну валюту для купівлі товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту у 400 000 грн (у еквіваленті за офіційним курсом НБУ)», – сказав Шевченко.
  • Відповідні зміни були введені Нацбанком 4 квітня. До таких товарів належать: бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.
  • Шевченко також наголосив, що НБУ не встановлював обмежень на перерахування валюти з рахунків благодійних фондів або інших юросіб з метою закупівлі товарів у рамках благодійної допомоги. «Така можливість існує, причому за більш привабливим курсом, – зазначив він.
  • «НБУ завжди підтримував волонтерський рух і завжди готовий до діалогу. Ми завжди ретельно вивчаємо пропозиції волонтерських організацій, якщо вони потребують підтримки з вирішення будь-яких питань для забезпечення їхньої діяльності», – додав голова НБУ.

Контекст:

З 21 липня НБУ встановив щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 000 грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. Також змінено ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном – зі щомісячного на щотижневий: 12 500 грн (в еквіваленті) на сім календарних днів.

Громадяни як і раніше матимуть змогу сукупно знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 000 грн (в еквіваленті) на місяць.

Також зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 000 грн (в еквіваленті) до 30 000 грн (в еквіваленті). 

Окрім цього НБУ дозволив банкам продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 000 грн (в еквіваленті).

В НБУ пояснили, що такі заходи вжито для мінімізації витрачання міжнародних резервів на непріоритетні у воєнний час напрями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні