Категорія
Новини
Дата

НБУ зберіг ставку на рівні 25%, її триматимуть до середини 2024-го. Інфляція цього року перевищить 30%, ВВП впаде на третину

Національний банк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25%. Базовий сценарій макроекономічного прогнозу НБУ передбачає збереження облікової ставки на такому рівні щонайменше до ІІ кварталу 2024 року, йдеться у пресрелізі Нацбанку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ухвалене в червні рішення про підвищення облікової ставки і надалі позначатиметься на зростанні ринкових ставок. Збільшення привабливості гривневих активів разом із коригуванням офіційного обмінного курсу та додатковими заходами економічної політики знизить попит на валютному ринку», – заявляють в НБУ.
  • За підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%, прогнозує регулятор. На кінець 2023 року НБУ очікує інфляцію на рівні 20,7%, у 2024-му – 9,4%. «Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році», – прогнозує Нацбанк.
  • У 2022 році економіка України скоротиться на третину. За умови розблокування чорноморських портів повернеться до зростання у 2023‒2024 роках. За оцінкою НБУ, у другому кварталі ВВП обвалився на 40%. «Ураховуючи значні втрати виробничого та людського потенціалу, а також усе ще високі безпекові ризики, темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік», – зазначають в НБУ.

Контекст

У червні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 21,5% (із 18% у травні). У місячному вимірі ціни зросли на 3,1%, свідчать дані, опубліковані Держстатом. В НБУ зазначали, що прискорення інфляції передусім зумовлене шоками пропозиції, спричиненими повномасштабною війною. Йдеться, зокрема, про порушення ланцюгів постачання, скорочення пропозиції окремих товарів, збільшення витрат бізнесу, фізичне руйнування потужностей та інфраструктури внаслідок терористичних дій РФ та окупації окремих територій.

Інфляційні очікування більшості економічних агентів погіршуються, що створює додатковий ціновий тиск, зазначав регулятор. Фіксація офіційного курсу гривні до долара США та тарифів на газ і тепло, а також часткове налагодження поставок продукції стримували зростання цін.

Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 72,6% проти 108,2% у І кварталі 2022 року, свідчать результати опитування керівників компаній, яке НБУ провів у другому кварталі.

Зниження ІДО відбулося через погіршення оцінок за всіма складовими індексу, найсуттєвіше – щодо інвестиційних видатків на виконання будівельних робіт, на машини, обладнання та інвентар.

Підприємства очікують скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Баланс відповідей становив -48,7% порівняно з -1,7% у І кварталі. 

Погіршилися очікування бізнесу щодо курсу гривні. Понад половина респондентів (52%) вважають, що обмінний курс перевищить 36 грн/$. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 36,06 грн/$ (у попередньому кварталі 29,35 грн/$). 

В НБУ наголошували, що ризики пришвидшення інфляційних процесів і погіршення очікувань і надалі залишаються значними в умовах блокування РФ портів, пошкодження транспортної інфраструктури та цілеспрямованого знищення підприємств і складів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні