Категорія
Новини
Дата

НБУ встановив офіційний курс на рівні 36,6 грн/$. Він залишається фіксованим

Національний банк України з 9:00 21 липня скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25%, до 36,5686 грн за $1, ідеться у повідомленні НБУ. Причиною регулятор називає падіння економіки та зміцнення долара до інших валют. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • В НБУ заявляють, що такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення й підтримати стійкість економіки в умовах війни. 
  • Офіційний курс гривні до долара США й надалі залишається фіксованим, заявили в Нацбанку. 
  • «Національний банк здійснює разову корекцію офіційного курсу гривні до долара США та фіксує його на рівні 36,5686 грн за $1. Новий рівень курсу стане якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності», – наголосив голова НБУ Кирило Шевченко. 
  • Продаж та купівля валюти банками за заявками клієнтів у безготівковому сегменті валютного ринку й надалі здійснюватиметься за курсом, який не може більш як на 1% відхилятися від офіційного. 
  • Курс продажу валюти в готівковому сегменті валютного ринку і надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому. 
  • Для збалансування попиту та пропозиції на валютному ринку НБУ дозволить банкам із 21 липня 2022 року продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 000 грн (в еквіваленті).
  • Нацбанк також вживає окремих заходів для мінімізації витрачання міжнародних резервів на непріоритетні у воєнний час напрями. Із 21 липня громадяни, як і раніше, матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 000 грн (в еквіваленті) на місяць.
  • Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12 500 грн (в еквіваленті) на сім календарних днів; зменшено щомісячний ліміт на P2P-перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 000 грн (в еквіваленті) до 30 000 грн (в еквіваленті); установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 000 грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. 
  • Правління НБУ може запровадити окремий порядок проведення операцій купівлі валюти банками на власні потреби.
  • Також із 25 липня 2022 року скасовано дозвіл для комерційних банків купувати готівкову гривню в іноземної фінансової установи за безготівкову іноземну валюту. Змінено алгоритм розрахунку лімітів відкритої валютної позиції банками в частині неврахування збільшення резервів за валютними активами банків.

Контекст

Курс долара на готівковому ринку зростає. У часі це співпало з двома новинами: скасуванням обмежень на імпорт до України та істотним підвищенням карткових курсів у найбільших роздрібних банках. 

8 липня НБУ скасував обмеження для імпортерів, яке дозволяло купувати валюту лише під купівлю товарів, що входять до переліку критичного імпорту (затверджується Кабміном). 

До 9 липня, коли рішення набуло чинності, список покривав близько 90% імпортних позицій, які постачалися до України до війни. Втім, серед 10%, що залишилися під забороною, були такі масові імпортні товари, як, наприклад, одяг або вина.

Теоретично одномоментний вихід на ринок нових імпортерів міг би додати попиту на валюту, однак лише за умов вільного курсоутворення на міжбанку. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні