Категорія
Новини
Дата

НБУ запровадить обовʼязкове страхування застави за кредитом у 2025-му

1 хв читання

Національний банк України (НБУ) планує запровадити обовʼязкове страхування застави за кредитом у 2025 році, повідомила директорка департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова в інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Дадашова заявила, що центробанк ще кілька років тому як виключно банківський регулятор планував введення вимог щодо обовʼязкового страхування застави за кредитом.
  • Однак постало питання довіри до страховиків, адже на той час були відсутні прозорі показники рівня їхньої стійкості, а позичальники могли брати до уваги якість страховиків.
  • Вона додала, що НБУ тоді пішов назустріч банкам і досі відкладає цю норму вже як регулятор страхового ринку, адже його трансформація ще триває. 
  • «У 2025 році ми нарешті це зробимо, підтверджуючи, що і регулятор, і банки довіряють цьому сегменту», – пояснила вона.

Контекст

Попри суттєве підвищення податків для банків минулого року, сектор знову демонструє рекордні прибутки. Лише за пʼять місяців 2024 року банківська галузь заробила 68 млрд грн, що на 27% більше, ніж минулоріч. На чому заробляють українські банки та чи варто їм чекати нового підвищення податків – у матеріалі Forbes Ukraine.

Напередодні Дадашова також заявила, що НБУ завершує роботу над законопроєктом про створення системи воєнного страхування. На першому етапі вона буде сфокусована на страхуванні роздрібних продуктів для юросіб і фізосіб. Рада з фінансової стабільності в лютому 2024 року схвалила концепцію створення в Україні моделі страхування воєнних ризиків, яка передбачає запровадження відповідного обовʼязкового та добровільного страхування.

Концепція передбачає трирівневу модель – локальні страховики та інші установи, що виконують агентські функції, а також спеціально створене державне агентство зі страхування воєнних ризиків. Надалі до системи долучаться міжнародні перестраховики. Відповідальність розподілятиметься між цими рівнями за рахунок визначених лімітів у порядку черговості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд