Категорія
Новини
Дата

Страхування воєнних ризиків спершу сфокусують на роздрібних продуктах – НБУ

1 хв читання

Національний банк України (НБУ) завершує роботу над законопроєктом про створення системи воєнного страхування. На першому етапі вона буде сфокусована на страхуванні роздрібних продуктів для юросіб і фізосіб, повідомила в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» директорка департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Фокус на роздрібних продуктах для невеликого бізнесу і населення дасть змогу знизити ризики і забезпечити стійкість системи, сказала Дадашова.
  • Потреби в страхуванні для великого бізнесу наразі частково покриваються за допомогою Багатостороннього агентства інвестиційних гарантій (МІГА) Групи Світового банку, нагадала вона.
  • «Перший етап – це швидкі проміжні рішення, які вже працюють у багатьох сферах. Другий – це системний механізм, який працюватиме в довгостроковій перспективі і буде доступний і для бізнесу, і для населення. Запуск довгострокового механізму – це точно не завдання на швидкість», – пояснила вона послідовність побудови системи, посилаючись на нещодавно оприлюднену Стратегію з розвитку кредитування.
  • За її словами, законопроєкт уже є, і його обговорення з міжнародними партнерами на фінальних стадіях. НБУ внесе законопроєкт до парламенту цього року, за більш оптимістичним прогнозом – найближчим часом, зазначила Дадашова.

Контекст

Меморандум із МВФ у межах третього перегляду програми розширеного фінансування (EFF) передбачав виконання НБУ 13 кроків щодо посилення та поглиблення ринків фінансів і капіталу. Один із них передбачав розроблення законопроєкту про створення повноцінної системи воєнного страхування до кінця червня 2024 року.

Рада з фінансової стабільності в лютому 2024 року схвалила Концепцію створення в Україні моделі страхування воєнних ризиків, яка передбачає запровадження відповідного обовʼязкового та добровільного страхування.

Концепція передбачає трирівневу модель – локальні страховики та інші установи, що виконують агентські функції, а також спеціально створене державне агентство зі страхування воєнних ризиків. Надалі до системи долучаться міжнародні перестраховики. Відповідальність розподілятиметься між цими рівнями за рахунок визначених лімітів у порядку черговості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд