Категорія
Новини
Дата

Не лише відсотки. Україна хоче отримати у компенсацію за збитки від війни всі заморожені російські активи – Мінʼюст

Україна заявила західним союзникам у четвер, 9 листопада, що надання їй відсотків, одержаних від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною, і що вона сподівається отримати активи в повному обсязі, повідомила Reuters заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За оцінками України, для відновлення країни, спустошеної повномасштабним вторгненням Росії в лютому 2022 року, потрібно $400 млрд. На думку Києва, ця сума може подвоїтись, якщо взяти до уваги компенсацію жертвам війни.
  • Мудра повідомила Reuters, що партнери Києва розглядають можливість запровадження податку на доходи від заморожених російських активів. За її словами, Київ привітав цю ідею, але вважав її недостатньою.
  • Вона додали, що не було «альтернативи» рішенню про повну конфіскацію активів та передачу їх Україні.
  • «Так, таке рішення потребує політичної волі, і тому особливо небезпечно, якщо додаткові ініціативи вважатимуться успішним вирішенням усіх проблем», – пояснила заступниця міністра юстиції.
  • «Будь-які альтернативи, хоч би якими щирими і шляхетними вони були, генерують недостатні кошти і можуть бути виключно як проміжний і досить швидкий варіант збору кількох мільярдів на нагальні потреби відновлення України», – сказала вона.
  • Водночас, за даними Bloomberg, великі держави ЄС з обережністю ставляться до отримання прибутку від російських активів. За словами джерел, Франція, Німеччина та Бельгія заявили Європейській комісії під час закритого засідання у середу, що вони виступають за поступовий підхід у цьому питанні.
  • Єврокомісія наполягала на виробленні юридичної пропозиції у найближчі тижні. Франція, підтримана переважною більшістю країн, запропонувала найближчими тижнями спочатку викласти на обговорення незаконодавчий документ.

Контекст

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила минулого місяця, що ЄК працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнному відновленню. За її словами, що вартість заморожених російських суверенних активів становить близько €211 млрд, наголосивши, що блок вирішив, що Росія має заплатити за відновлення України.

У жовтні лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні. Очікується, що Єврокомісія озвучить юридичні пропозиції на початку грудня. Наразі може йтися про близько €5 млрд на рік, вважає економіст Андрій Нестерук.

У Euroclear – найбільшому у світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі – зберігається €180 млрд із €300 млрд заморожених російських активів. З початку року Euroclear заробив на них €3 млрд.

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України, писав Bloomberg. Проте, за даними видання, в Брюсселі поки що не бачать «надійного юридичного шляху», який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні