Вогонь української артилерії на Донбасі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Не тільки через позицію США». Чому Україна та Росія ведуть війну на виснаження – пояснює полковник з 30-річним досвідом в армії США

1 хв читання

Вогонь української артилерії на Донбасі Фото Getty Images

Перетворення російсько-української війни у війну на виснаження лише частково пов’язано з обережною політикою США у питанні надання Україні зброї. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine сказав Роберт Гемілтон, директор Євразійської програми у Foreign Policy Research Institute, полковник армії США у відставці, який протягом 30 років працював офіцером з питань Євразії.

Війна на виснаження є ризиком для України через нерівномірність її ресурсів з Росією, попереджав наприкінці 2023-го тоді головком ЗСУ Валерій Залужний.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Цитати

  • США були поступовими і не надто схильними до ризику у питанні, яку зброю та як швидко надавати Україні, як її застосовувати, визнає Гемілтон. «Але війна на виснаження також пов’язана зі зміною в характері війни. Росіяни теж її не очікували», – каже він.
  • Поле бою покрите дронами, все можна побачити та вразити з великої відстані – обом сторонам важко здійснити прорив, пояснює Гемілтон.
  • «Це війна на виснаження через технології, які ускладнили наступ. Оборона має перевагу, – додає він. – Ви окопались, все бачите та можете артилерією знищити цілі за 20–30 км і більше. Батальйону танків важко вийти на відкриту місцевість».
  • Росіяни поступово просуваються на сході, але дорогою ціною, вважає Гемілтон: «Кількість загиблих і поранених російських військових наближається до 600 000. Як довго Путін зможе це продовжувати?»
  • Україна була б у набагато кращому становищі, якби мала більше американської техніки, кращу зброю та менше обмежень на її використання, вважає експолковник. «Але не думаю, що це змінило б те, що ми бачимо. Повного глухого кута нема. Але обидві армії мають можливості, які роблять маневр противника дуже важким», – підсумовує він.

Контекст

Україна та Росія не досягали значних проривів на фронті з кінця 2022-го. Росія продовжує повзучий наступ на Донбасі, витісняючи українські війська. У травні війська РФ вдерлись у прикордоння Харківщини, але у серпні ЗСУ проникли на Курщину.

Про війну на виснаження як про ризикований для України розвиток подій ще наприкінці 2023-го написав тодішній головком ЗСУ Валерій Залужний. Та закликав докласти зусиль, щоб вигадати «новий порох» – технологію, яка здатна дати вихід з позиційної війни. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд