Категорія
Новини
Дата

«Ми можемо воювати на території РФ, це наше право». Військовий експерт Згурець про три найімовірніших цілі курської операції ЗСУ

2 хв читання

Курська область Суджа наступ /з особистого архіву

Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Фото з особистого архіву

За відсутності офіційних коментарів з боку української влади та командування про мету наступу українських сил в Курській області РФ у медіа ширяться різні версії. Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, вважає, що у ЗСУ є три найімовірніших цілі.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові цитати

  • Питання щодо цілей цієї операції можуть бути різними, але найімовірніших три: унеможливити наступ противника; створити передумови для перекидання сил на Курщину, аби спростити дії нашим військам на інших напрямках; створити санітарну зону як спосіб політичного тиску на Росію при розумінні того, як ми цей плацдарм будемо утримувати, щоб це не вийшли Кринки-2, вважає Згурець.
  • Курська операція як контрзахід. «Загрози з Курської області існували, про це казав голова ГУР Кирило Буданов. Угруповання «Сєвєр» – це 70 000 осіб, у нас – 50 000. Тобто ціллю може бути унеможливлення наступальних дій ворога з Курської області на Сумщину».
  • Примусити ворога до ротації сил. «Примусити ворога реагувати на нові загрози, перекидати на Курську область сили та засоби з інших напрямків, з тієї самої Білгородської області, спростити ситуацію нашим військам на харківському напрямку», – пояснює Згурець.
  • Створення санітарної зони. Ділянка, на яку наступають ЗСУ, географічно обмежена річками, розповідає Згурець. Там і місто Суджа з правого боку, і село Нижній Клин, куди просувалися українські сили. «Таку санітарну зону ворог буде вимушений зачищати, але це складно – річки дають можливість утримувати цю ділянку. Це буде створювати політичні ризики в Росії щодо того, що вони не можуть контролювати свою територію. Це можна використовувати в певних політичних діях із нашого боку», – пояснює військовий експерт.
  • На думку Згурця, місто Суджа, до якого, якщо вірити відкритим джерелам, підібралися ЗСУ, для нас важливе не лише газогоном. «Це транспортний хаб у Білгородську область, там проходить пряме залізничне сполучення. Всі угруповання Білгородської області зараз переправляються цією залізницею», – пояснює він. 
  • Згурець вважає: якщо ми будемо утримувати цю ділянку, а ворог буде її знищувати, наприклад, за допомогою КАБів, ми будемо зазнавати втрат. «На якомусь етапі постане питання: яка ціна та сенс цієї операції з боку українського військового керівництва», – розвиває він свою думку.
  • «Тоді три найімовірніші версії щодо цілей цієї операції, про які я говорив вище, мають бути сприйняті не тільки військово-політичним керівництвом України, а й суспільством. Тому що ефект Кринок зараз ще у всіх у пам’яті, а пояснення, чи раціонально було тримати оборону цього села, не було», – пояснює він і додає, що саме суспільно-політична компонента матиме вплив на цю історію.

Контекст

Збройні сили України 6 серпня перейшли кордон із Росією та здійснили наступ у Курській області. На ранок 7 серпня українським силам нібито вдалося просунутися на глибину 15 км, взяти під контроль понад 11 населених пунктів і наблизитися до міста Суджі. Там знаходяться ключові елементи газотранспортної інфраструктури, якою Росія постачає газ до Європи транзитом через Україну. Неподалік розташована й Курська АЕС.

Офіційних коментарів з боку української влади та командування ще не було. Однак на початку липня керівник ГУР Кирило Буданов без уточнень попереджав в інтерв’ю NV, що Росія може готувати нову атаку з півночі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд