Категорія
Новини
Дата

«Неможливо й неймовірно». Коломойський прокоментував підозру СБУ на 5,8 млрд грн

Бізнесмен Ігор Коломойський вважає необґрунтованою підозру СБУ в заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку, яку йому інкримінує слідство. Про це він сказав під час розгляду скарги на його арешт у Київському апеляційному суді в понеділок, 25 вересня, пише LIGA.net.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідство заявляє, що в 2013–2014 роках Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн ПриватБанку шляхом фіктивного внесення готівки до каси. Коментуючи підозру, Коломойський зазначив, що такий касовий розрив неможливо було би приховати від НБУ.
  • «Що таке 6 млрд грн касового розриву? Для такого банку, як ПриватБанк, є середні показники, скільки у нього каса. Як правило, каса була від 10 млрд до 20 млрд грн. Це всі банкомати, всі відділення, всі ділянки, де вимагається готівка. Якщо 6 млрд грн не надходило, то в касі мав бути розрив. Каса – це звітність щоденна», – сказав бізнесмен.
  • Він додав, що перед судом проглянув рух грошей за своїм рахунком і порахував: лише з 2010 року до початку 2014 року сума внесених ним грошей становила 12,5 млрд грн і майже $200 млн.
  • «Якби я не вносив [ці гроші], то касовий розрив на 26 лютого 2014 року повинен був становити 12 млрд грн. […] Що в принципі неможливо й неймовірно», – сказав Коломойський.
  • За його словами, на момент націоналізації ПриватБанку у 2016 році відбувалася звірка каси, яка нібито не виявила порушень.
  • «У касі знаходилось 10 млрд грн, вони відповідали тим грошам, які знаходились за касовими ордерами», – сказав бізнесмен.

Контекст

Раніше СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора повідомили Коломойському про підозру в заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку. 

«Для цього фігурант створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером. Протягом вказаного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки у касу банку», хоча насправді ніяких внесків банк не отримував», – йдеться у повідомленні.

Слідство заявляє, що така «схема» загалом дала змогу фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад $700 млн.

«Потім ці фейкові «внески» були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами», – наголошується у повідомленні СБУ.

За версією слідства, щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.

Коломойського заарештували на два місяці із заставою в 509 млн грн. Пізніше суд збільшив розмір застави до 3,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні