Категорія
Новини
Дата

Суд збільшив розміри застави Коломойському з 510 млн до майже 4 млрд грн

1 хв читання

Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід бізнесмену Ігорю Коломойському після того, як він отримав нову підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн ПриватБанку. Суддя змінив запобіжний захід у частині застави, встановивши її розмір на рівні 3,89 млрд грн замість майже 510 млн грн, пише Суспільне. 

Ключові факти

  • Прокурор БЕБ подав клопотання про збільшення розміру застави до 5,87 млрд грн.
  • Він зазначив, що підозрюваний вийшов з громадянства України і нині є громадянином Ізраїлю, а тому існує ризик переховування за кордоном, перешкоджання слідству та впливу на свідків.
  • Адвокат Коломойського заявив, що обвинувачення не обґрунтоване, бо не встановлено жодних осіб, які були в злочинній групі, окрім Ігоря Коломойського
  • Крім того, ні ПриватБанк, ні інші вкладники не заявляли за ці роки про злочин. Він також зазначив, що НБУ після втрат у розмірі 5 млрд грн мав би провести перевірки та аудити, але їх не проводили, додав він.
  • Адвокат також заявив, що розмір застави необґрунтований, бо прокурор БЕБ не навів жодних доказів, що Коломойський має змогу заплатити таку суму. 
  • Захисник назвав необґрунтованими й ризики, оскільки Коломойський вже перебуває під вартою і тому не може втекти, перешкоджати чи якось впливати на свідків.
Суд збільшив розміри застави Коломойському з 510 млн до майже 4 млрд грн /Фото 1

Ігор Коломойський та його адвокати у Шевченківському суді Києва. Фото: Суспільне/Нікіта Галка

Контекст

15 вересня стало відомо, що СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора повідомили про третю підозру Коломойському.

Бізнесмена підозрюють: в організації підробки документів на переказ коштів; в організації заволодіння чужим майном, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах; у набутті та розпорядженні майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

За даними слідства, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн.

«Для цього фігурант створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером. Протягом вказаного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки у касу банку», хоча насправді ніяких внесків банк не отримував», – йдеться у повідомленні.

За версією слідства, така «схема» загалом дала змогу фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад $700 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні