ігор Коломойський у залі суду /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Справа на 5,8 млрд грн. Коломойському повідомили про нову підозру

ігор Коломойський у залі суду Фото Getty Images

СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора повідомили про третю підозру власнику великої фінансово-промислової групи Ігорю Коломойському, йдеться у повідомлені пресслужби СБУ. Слідство заявляє, що бізнесмен незаконно заволодів 5,8 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ігоря Коломойського підозрюють: в організації підробки документів на переказ коштів (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 ККУ); в організації заволодіння чужим майном шляхом, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 ККУ); у набутті та розпорядженні майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 ККУ).
  • За даними слідства, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн.
  • «Для цього фігурант створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером. Протягом вказаного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки у касу банку», хоча насправді ніяких внесків банк не отримував», – йдеться у повідомленні.
  • За версією слідства, така «схема» загалом дозволила фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад $700 млн.
  • «Потім ці фейкові «внески» були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами», – наголошується у повідомленні СБУ.
  • За версією слідства, щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.
Справа на 5,8 млрд грн. Коломойському повідомили про нову підозру /Фото 1

Контекст

2 вересня Коломойський отримав підозру від СБУ та БЕБ. Справа стосується одного з епізодів виведення коштів з ПриватБанку

Детективами встановлено, що протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад 500 млн грн, використовуючи інфраструктуру підконтрольних банківських установ, йдеться у повідомленні СБУ.

Бізнесмену інкримінують ст. 209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), що передбачає покарання позбавленням волі на строк від восьми до 12 років із конфіскацією майна, а також ст. 190 (шахрайство) – до 12 років із конфіскацією.

2 вересня Шевченківський районний суд обрав запобіжний захід Коломойському у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів (до 31 жовтня включно) з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн грн. 

6 вересня Київський апеляційний суд переніс на 25 вересня розгляд апеляції підозрюваного в шахрайстві Коломойського щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту з можливістю внесення застави у 509 млн грн.

7 вересня детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами ПриватБанку на суму понад 9,2 млрд грн

Слідство заявило, що у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПриватБанку для подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку. 

У повідомленні НАБУ йдеться, що для цього «банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю».

Як зазначили в НАБУ, це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами ПриватБанку. У жовтні минулого року НАБУ і САП визнали, що для доведення вини підозрюваних детективи зібрали достатньо доказів за трьома попередніми епізодами та відкрили матеріали слідства. 6 вересня 2023 року обвинувальний акт скерували до суду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні