Категорія
Новини
Дата

Непрямі втрати у сільському господарстві внаслідок війни досягли $23,3 млрд – KSE

Непрямі втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд. Про це йдеться в аналізі , підготовленому Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Мінагрополітики.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Непрямі втрати через недоотриманий врожай сільгоспкультур оцінюються у $9,6 млрд. 
  • Найбільш значуще зниження прогнозується у виробництві пшениці (33% спад у врожаї 2022 року у порівнянні до базового сценарію), соняшнику (32%) і ячменю (31%). Бойові дії трохи менше впливають на врожай кукурудзи, порівняно з врожаєм інших культур, очікується зниження врожаю у розмірі 18%. 
  • У 2022 році очікується на 22% менший врожай і інших сільгоспкультур (крім зазначених вище), що означає додаткові недоотримані доходи у розмірі $3,3 млрд. 
  • Спад поголівʼя у тваринництві призводить до зменшення обсягу виробництва на декілька років вперед. Відтак, загальні втрати тваринницького сектору оцінюються в $682 млн.
  • Втрати через менший врожай багаторічних культур склали $89 млн. В середньому, для початку плодоношення нових багаторічних насаджень знадобиться п’ять років. Відтак, втрати врожаю багаторічних насаджень впродовж п’яти років складуть $222,4 млн.
  • Одним із наслідків російського вторгнення є зниження цін виробників на експортно-орієнтовні товари, зокрема через блокаду портів. Непрямі втрати виробників від зниження цін на експортно-орієнтовні культури (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник) складають $11,9 млрд.
  • З початком вторгнення РФ українські сільгоспвиробники також стикнулися зі здорожчанням факторів виробництва, зокрема – здорожченням добрив та пального. Вартість добрив збільшилися на 37% з початку російського вторгнення, а ціни на дизельне паливо зросли приблизно на 39 центів CША за літр. Загальні втрати через підвищення виробничих витрат оцінюються у $859 млн.
Непрямі втрати у сільському господарстві внаслідок війни досягли $23,3 млрд – KSE /Фото 1

Контекст

Загальна сума прямих втрат, нанесених сільськогосподарській галузі України внаслідок повномасштабного російського вторгнення, сягає $4,29 млрд, свідчить аналіз.

У структурі пошкоджень найбільші втрати фіксуються внаслідок знищення або часткового пошкодження сільгоспугідь та незбору врожаю – понад $2,1 млрд. 

Крім прямого пошкодження земель – окупація, військові дії та мінне забруднення обмежують доступ фермерів до полів і можливості для збору врожаю. Орієнтовно, 2,4 млн га озимих культур загальною вартістю у понад $1,4 млрд залишаться незібраними внаслідок агресії РФ. 

Сільськогосподарська техніка та обладнання також зазнають пошкоджень в результаті обстрілів, авіаударів та бойових дій, що відбуваються в безпосередній близькості. Орієнтовна вартість заміни та ремонту пошкодженого машинного обладнання становить $926,1 млн. 

Методологія

Швидка оцінка непрямих втрат була здійснена на основі методологій Світового банку та ФАО. Для оцінки втрат використовувався непрямий метод оцінки. Було визначено базовий сценарій: яким би було виробництво аграрної продукції в 2022 році, без вторгнення військ РФ. У якості базового сценарію було взято виробництво продукції аграрного сектору на рівні виробництва 2021 року. До базового сценарію було застосовано розрахункові коефіцієнти пошкоджень, що визначаються окремо для кожного регіону, залежно від інтенсивності бойових дій у цьому регіоні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні