Категорія
Новини
Дата

Сільськогосподарська галузь України через війну втратила вже $4,3 млрд – дослідження KSE Агроцентр

Загальна сума втрат, нанесених сільськогосподарській галузі України внаслідок повномасштабного російського вторгнення, вже сягає $4,29 млрд. Про це свідчить аналіз, підготовлений Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Мінагрополітики.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У структурі пошкоджень найбільші втрати фіксуються внаслідок знищення або часткового пошкодження сільгоспугідь та незбору врожаю – понад $2,1 млрд. Сільгоспземлі зазнали двох значних видів пошкоджень – мінне забруднення та пряме фізичне пошкодження. Вартість обстеження земель з високим ризиком мінного забруднення та розмінування оцінюється в $436 млн. Другий вид пошкоджень – фізичне пошкодження родючого шару ґрунту. Орієнтовна вартість заміни та ремонту пошкодженої іригаційної інфраструктури становить $225 млн.
  • Крім прямого пошкодження земель – окупація, військові дії та мінне забруднення обмежують доступ фермерів до полів і можливості для збору врожаю. Орієнтовно, 2,4 млн га озимих культур загальною вартістю у понад $1,4 млрд залишаться незібраними внаслідок агресії РФ. 
  • Сільськогосподарська техніка та обладнання також зазнають пошкоджень в результаті обстрілів, авіаударів та бойових дій, що відбуваються в безпосередній близькості. Орієнтовна вартість заміни та ремонту пошкодженого машинного обладнання становить $926,1 млн. 
  • Є свідчення про те, що РФ цілеспрямовано знищує елеваторні потужності з метою послаблення українського агросектору. Елеватори часто стають суб‘єктами прямих військових атак, спрямованих на обмеження ситуаційної обізнаності противника. Загальна сума збитків внаслідок пошкодження або знищення зерносховищ оцінюється у $272 млн.
  • Оціночна вартість загиблих тварин складає понад $136 млн. Свійські тварини гинуть не лише безпосередньо від активних бойових дій, але й від обмеженого фізичного доступу на ферми, обмеженої можливості для закупівлі кормів та надання ветеринарних послуг. Орієнтовна кількість тварин, які загинули внаслідок агресії РФ у постраждалих районах становить 42 000 голів овець і кіз, 92 000 голів великої рогатої худоби, 258 000 свиней та понад 5700 голів птиці.
Сільськогосподарська галузь України через війну втратила вже $4,3 млрд – дослідження KSE Агроцентр /Фото 1

Методологія

Використаний підхід до розрахунків базується на методології швидкої оцінки пошкоджень від Світового банку і ФАО. Пізніше цей Огляд буде доповнений Оглядом втрат від війни у сільському господарстві. 

Пошкодження – це грошова вартість матеріальних активів, які були знищені (та вкрадені) або частково пошкоджені (але все ще придатні для ремонту або відновлення) через військові дії та окупацію. Втрати, в свою чергу, – це недоотриманий дохід, наприклад, від незасіяних полів, більш низької врожайності і збільшених виробничих витрат. 

Звіт спирається на непрямі методи оцінки пошкоджень. Для таких розрахунків визначаються базисні показники – обсяг ресурсів, розташованих на територіях, що постраждали від активних бойових дій, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. До базисних показників застосовуються розрахункові коефіцієнти пошкоджень, що визначаються для кожної категорії пошкоджених активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні