Категорія
Новини
Дата

Несанкціонований імпорт у Росії може досягти $16 млрд до кінця року

Продажі на сірому ринку у Росії, також відомому як паралельний імпорт, за офіційними підрахунками, вже досягли майже $6,5 млрд і до кінця року можуть становити $16 млрд. У травні російський уряд дозволив компаніям ввозити товари для внутрішнього ринку без погодження з їх виробниками, повідомляє Bloomberg із посиланням на інтервʼю віце-премʼєра Дениса Мантурова агентству «Інтерфакс».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нещодавно Росія дозволила продажі на сірому ринку, щоб компенсувати нестачу імпорту, втім зусилля щодо підтримки потоку несанкціонованого імпорту, судячи з прогнозу міністра промисловості, мають лише обмежений успіх. 
  • Зазначається, що Росія припинила публікувати деякі ключові статистичні дані, включаючи докладну розбивку імпорту та експорту, але відомо, що у перший місяць після набуття чинності програми надійшов паралельний імпорт на суму близько $2 млрд.
  • Таким чином Росія намагається впоратися з міжнародними санкціями, що спричинили вихід із ринку іноземних компаній та періодичний дефіцит товарів через вторгнення в Україну.

Контекст

Постачання іноземних товарів в Росії обвалилося під вагою санкцій США та їхніх союзників у відповідь на вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

За даними центрального банку, в 2021 році Росія імпортувала загалом товарів на $380 млрд, минулого тижня в Росії прогнозували, що загальний обсяг імпорту може впасти на 31,5% цього року.

Вторгнення Росії в Україну вже відкинуло російську економіку на чотири роки назад, відповідно до даних першого повного кварталу після нападу. Рішення президента Володимира Путіна поставило економіку на шлях одного з найтриваліших спадів в історії.

Банк Росії прогнозує, що ВВП скоротиться на 7% у цьому кварталі і, можливо, ще більше – в останні три місяці року. За його оцінками, у другому кварталі економіка скоротилася на 4,3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні