Категорія
Новини
Дата

Netflix може не отримати кеш-рибейти від України за зйомки фільму з Ван Дамом. Чому

В жовтні 2019 року Україна узаконила систему кеш-рибейтів — відшкодування виробничих витрат іноземним продюсерам. Це означає, що держава повертатиме студіям, що знімають кіно в Україні, частину витрачених грошей. За цією системою кінокомпанія Apple Tree Vision, яка зняла для французької філії Netflix фільм «Останній найманець» у Києві, мала б отримати приблизно €550 000. Але кеш-рибейти можуть не потрапити до Netflix взагалі. Про це Forbes повідомили у продакшені Star Media, якому, спільно із британським OLLEV, належить Apple Tree Vision.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • 10 лютого Рада з державної підтримки кінематографії відмовилась видати попередній висновок про відповідність проекту «Останній найманець» культурному тесту. Щоб отримати кеш-рибейт, фільм має пройти цей тест.
  • Причиною відмови держорган називає те, що фільм уже виготовили і показали в ефірі. Натомість попередній культурний тест мають проводити ще до завершення зйомок.
  • У Star Media кажуть, що такого обмеження в українському законодавстві немає, документи компанія подала вчасно, а Держкіно їх прийняло без жодних претензій. Також рішення про відмову в наданні висновку не є повноваженнями Ради, відзначають у продакшені.
  • Протилежне рішення державного органу дозволило б Netflix протягом року після завершення виробництва фільму звернутися до України за кеш-рибейтами. 
  • Згідно законодавства, іноземний виробник фільму може розраховувати на компенсацію до 25% витрат, якщо зйомки в Україні тривали певну кількість днів, було використано українські локації і павільйони, залучалися українські актори і фахівці. Додатково можна отримати 5% за наявність українського культурного наративу у фільмі.

Цитата

«Згідно закону, подати документи на культурний тест потрібно до завершення виробництва фільмів. Мається на увазі, що до завершення зйомок має бути подання документів, (а не проведення тесту)», — сказала гендиректорка Star Media Ольга Пантелеймонова під час засідання Ради з державної підтримки кінематографії.

Контекст

У серпні 2020-го кінокомпанія Apple Tree Vision зняла для французької філії Netflix фільм «Останній найманець» у Києві. 

Як раніше повідомляла Forbes Ольга Пантелеймонова, бюджет зйомки в Україні становив біля €3,5 млн. Знімальна група також витратила близько €800 000 на проживання, харчування і транспорт. Щоб взятися до роботи в Україні, стримінг зібрав 393 документи. Заявку на кеш‑рибейт французи подали ще в грудні 2020 року, але досі не отримали обіцяного відшкодування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні