Категорія
Новини
Дата

Netflix може не отримати кеш-рибейти від України за зйомки фільму з Ван Дамом. Чому

1 хв читання

В жовтні 2019 року Україна узаконила систему кеш-рибейтів — відшкодування виробничих витрат іноземним продюсерам. Це означає, що держава повертатиме студіям, що знімають кіно в Україні, частину витрачених грошей. За цією системою кінокомпанія Apple Tree Vision, яка зняла для французької філії Netflix фільм «Останній найманець» у Києві, мала б отримати приблизно €550 000. Але кеш-рибейти можуть не потрапити до Netflix взагалі. Про це Forbes повідомили у продакшені Star Media, якому, спільно із британським OLLEV, належить Apple Tree Vision.

Ключові факти:

  • 10 лютого Рада з державної підтримки кінематографії відмовилась видати попередній висновок про відповідність проекту «Останній найманець» культурному тесту. Щоб отримати кеш-рибейт, фільм має пройти цей тест.
  • Причиною відмови держорган називає те, що фільм уже виготовили і показали в ефірі. Натомість попередній культурний тест мають проводити ще до завершення зйомок.
  • У Star Media кажуть, що такого обмеження в українському законодавстві немає, документи компанія подала вчасно, а Держкіно їх прийняло без жодних претензій. Також рішення про відмову в наданні висновку не є повноваженнями Ради, відзначають у продакшені.
  • Протилежне рішення державного органу дозволило б Netflix протягом року після завершення виробництва фільму звернутися до України за кеш-рибейтами. 
  • Згідно законодавства, іноземний виробник фільму може розраховувати на компенсацію до 25% витрат, якщо зйомки в Україні тривали певну кількість днів, було використано українські локації і павільйони, залучалися українські актори і фахівці. Додатково можна отримати 5% за наявність українського культурного наративу у фільмі.

Цитата

«Згідно закону, подати документи на культурний тест потрібно до завершення виробництва фільмів. Мається на увазі, що до завершення зйомок має бути подання документів, (а не проведення тесту)», — сказала гендиректорка Star Media Ольга Пантелеймонова під час засідання Ради з державної підтримки кінематографії.

Контекст

У серпні 2020-го кінокомпанія Apple Tree Vision зняла для французької філії Netflix фільм «Останній найманець» у Києві. 

Як раніше повідомляла Forbes Ольга Пантелеймонова, бюджет зйомки в Україні становив біля €3,5 млн. Знімальна група також витратила близько €800 000 на проживання, харчування і транспорт. Щоб взятися до роботи в Україні, стримінг зібрав 393 документи. Заявку на кеш‑рибейт французи подали ще в грудні 2020 року, але досі не отримали обіцяного відшкодування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні