Категорія
Новини
Дата

«Ні залишків дронів, ні шин». МАГАТЕ не визначило причину пожежі на Запорізькій АЕС

2 хв читання

Пожежа на території Запорізької АЕС не вплинула на ядерну безпеку на станції, йдеться у звіті МАГАТЕ за підсумками огляду на градирні. Агентство повідомило, що під час огляду не було виявлено ні залишків покришок, ні залишків дрону.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі, її захопили російські військові ще на початку повномасштабного вторгнення.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Місія підтримки та сприяння МАГАТЕ 12 серпня вранці відвідала територію градирні. Група дійшла висновку, що малоймовірно, що первинне джерело пожежі виникло біля градирні, сказав генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі.
  • Під час візиту команди на градирню було встановлено, що пошкодження, найімовірніше, були зосереджені всередині вежі на рівні розподілу водяних форсунок, розташованому на висоті приблизно 10 метрів. 
  • Під час відвідування постраждалої градирні команда спостерігала обгорілі ділянки внутрішнього обладнання вище рівня розподілу водяних форсунок. Вони також спостерігали краплі обгорілого пластику і фрагменти бетону, що впав у басейн із холодною водою. 
  • Команда оцінила залишковий запах від пожежі та визначила, що за відсутності запаху сірки він, найімовірніше, був викликаний горінням пластику.
  • Під час обходу не було виявлено ні залишків покришок, ні залишків дрону.
  • Ядерна безпека станції не постраждала, оскільки градирні наразі не експлуатуються. Градирні не потрібні як частина механізму охолодження реакторів, які перебувають у стані холодної зупинки. Радіоактивних матеріалів у районі градирень, що знаходяться приблизно за 1,5 км від реакторних блоків ЗАЕС, немає. 
  • Група провела радіаційний моніторинг у районі градирень та реакторів та не підтвердила жодних ознак підвищеного рівня радіації.
  • Група поки що не змогла зробити остаточних висновків на основі отриманих даних та спостережень. МАГАТЕ продовжить свій загальний аналіз після додаткового огляду.

Контекст

У неділю, 11 серпня, увечері президент Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції.

За даними «Енергоатому», пожежа сталася на території Запорізької атомної електростанції на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події відбулося загоряння градирні №1 та пошкодження іншого технологічного обладнання. Причиною займання у компанії вважають недбалість окупантів або свідомий підпал градирні.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що його експерти, які перебувають на окупованій ЗАЕС, чули «численні вибухи» перед пожежею.

12 серпня зранку пожежа на території Запорізької АЕС припинилася, рівень радіації в Нікополі був в межах норми, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд