Категорія
Новини
Дата

Пожежа на території Запорізької АЕС припинилася

2 хв читання

На території Запорізької АЕС припинилася пожежа, рівень радіації в Нікополі в межах норми, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. МАГАТЕ запросило доступ до градирні, де сталося займання, для оцінки збитків, йдеться в офіційній заяві агентства.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі, її захопили російські військові ще на початку повномасштабного вторгнення.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • «Пожежа на території Запорізької АЕС припинилася. Рівень радіації на Нікопольщині в нормі. Тримаємо ситуацію на контролі», – написав Лисак.
  • У неділю, 11 серпня, увечері президент Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції. «Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати», – написав він, оприлюднивши відео пожежі.
  • За даними «Енергоатому» пожежа сталася на території Запорізької атомної електростанції на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні №1 та пошкодження іншого технологічного обладнання. Причиною займання у компанії вважають недбалість окупантів або свідомий підпал градирні. Градирня №1 знаходиться приблизно за кілометр від енергоблоків станції.
  • Порушень меж та умов безпечної експлуатації немає. Перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин не зафіксовано, сказано у повідомленні.
  • У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що його експерти, які перебувають на окупованій ЗАЕС, чули «численні вибухи» перед пожежею.
  • «Експерти МАГАТЕ стали свідками сильного темного диму з північної частини Запорізької АЕС після численних вибухів, які пролунали ввечері. На ЗАЕС команді повідомили про ймовірну атаку безпілотника сьогодні на одну з охолоджувальних веж, розташованих на майданчику», – йдеться в повідомленні.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022-го захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси. У жовтні 2022 року Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома».

Від початку окупації Запорізької АЕС там сталося понад 10 блекаутів. 

Наприкінці червня в МАГАТЕ повідомляли, що через обстріли та пожежу біля ЗАЕС зруйновано одну зі станцій радіаційного моніторингу. Зруйнований обʼєкт розташований приблизно за 16 км на північний захід від тимчасово окупованої станції.

 У липні Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист ядерних обʼєктів України і деокупацію ЗАЕС. Документ підтримали 99 країн, проти проголосували лише вісім: Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд