Категорія
Новини
Дата

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист ядерних обʼєктів України і деокупацію ЗАЕС

1 хв читання

Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію «Безпека та захищеність ядерних обʼєктів України, включаючи Запорізьку АЕС», яку ініціювала Україна. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Документ підтримали 99 країн, проти проголосували лише вісім: Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія.
  • Резолюція підтверджує необхідність демілітаризації та деокупації ЗАЕС на тлі невиконання Росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ.
  • Це голосування є продовженням дискусій і рішень, ухвалених на першому Саміті миру, де пункт перший Формули миру «Радіаційна та ядерна безпека» був одним з ключових питань, зазначив Зеленський.
  • Постійне предствництво РФ в ООН назвало ухвалену резолюцію політизованим проєктом», який «може лише підбадьорити прихильників війни в Європі, США та Україні».

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

У жовтні 2022 року Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома». 

Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, оцінювали в компанії.

Від початку окупації Запорізької АЕС там сталося понад десять блекаутів. 

Наприкінці червня в МАГАТЕ повідомляли, що через остріли та пожежу біля ЗАЕС зруйновано одну зі станцій радіаційного моніторингу. Зруйнований обʼєкт розташований приблизно за 16 кілометрів на північний захід від тимчасово окупованої станції. МАГАТЕ також заявило про нещодавну атаку дронів на підстанцію ЗАЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд