Категорія
Новини
Дата

Німеччина може повернутися до ТЕС, які працюють на вугіллі. Станції активують у разі припинення постачання газу із РФ

Німеччина може повернути до роботи електростанції, що працюють на нафті та вугіллі, якщо постачання газу з РФ припиниться. Відповідний указ підготував міністр економіки Німеччини Роберт Хабек, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Хабек у вівторок представить указ, який дозволить уряду в разі нестачі газу повернути в експлуатацію ТЕС, які працюють на «брудному» паливі, пише агентство.
  • Вугільні ТЕС відновлять роботу, якщо президент РФ Володимир Путін погрожуватиме Німеччині припиненням газового експорту, сказав неназваний німецький чиновник. 
  • Указ дозволить активувати станції без схвалення парламенту терміном до шести місяців.
  • Німецькі комунальні підприємства вже заявили, що можуть відновити роботу ТЕС у разі потреби. Зокрема, Uniper заявила, що може виробляти до 3 ГВт електроенергії з вугілля. У резерві Німеччини є 4,3 ГВт вугільної енергогенерації та 1,6 ГВт нафтової.
  • Влада країни планувала закрити багато ТЕС, які працюють на «брудних» енергоносіях. Згідно з новим указом, такі підприємства продовжать перебувати в резерві щонайменше до кінця березня 2024 року, зазначає агентство.

Контекст

Із забезпеченням роботи вугільних станцій можуть виникнути складнощі. ЄС купує в РФ два типи вугілля: металургійне, яке використовують у виробництві сталі, та енергетичне, що необхідне для роботи ТЕС. За даними Bloomberg, частка Росії в європейському імпорті енергетичного вугілля становить 70%. У разі відмови від російського вугілля доведеться платити за дорожче паливо з Південної Африки й Австралії.

У квітні ЄС ухвалив пʼятий пакет санкцій проти РФ, що включає заборону імпорту російського вугілля. Укладати нові контракти заборонено з дня ухвалення обмежувальних заходів, а за чинними контрактами постачати вугілля з РФ до ЄС ще можна буде протягом чотирьох місяців – до серпня 2022 року.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні