Категорія
Новини
Дата

Вугільне ембарго – з серпня та низка винятків. ЄС опублікував п’ятий пакет санкцій проти Росії

Європейський Союз опублікував п’ятий пакет санкцій, який містить вугільне ембарго, закриття портів для російських кораблів, санкції проти банків та фізосіб. Нові заходи також містять низку винятків.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що передбачає пʼятий пакет санкцій ЄС

  • Заборона імпорту вугілля російського походження починаючи з серпня.
  • Заборона заходу в порти ЄС суден під російським прапором. Винятки зроблено для постачання сільгосппродуктів, продовольства, гуманітарної допомоги та енергоресурсів.
  • Заборона на роботу вантажного автотранспорту з РФ та Білорусі до ЄС, включаючи транзит. Винятки зроблено для фармацевтичних, медичних, сільськогосподарських та продовольчих товарів, включаючи пшеницю, а також для гуманітарних вантажів.
  • Подальші обмеження експорту, що стосуються авіапального, суперкомпʼютерів, напівпровідників, високоякісної електроніки, програмного забезпечення, машинобудівного та транспортного обладнання, а також імпорту деревини, цементу, добрив, морепродуктів та спиртних напоїв. Вони вводяться на суму 10 млрд євро та 5,5 млрд євро на рік відповідно.
  • Заборона на депозити в крипто-гаманці, а також на продаж банкнот та цінних паперів, що переказуються в будь-якій офіційній валюті держав-членів ЄС до РФ та Білорусі, або будь-якій фізичній чи юридичній особі в цих країнах.
  • Санкції проти компаній, чиї продукти чи технології «зіграли роль у вторгненні» РФ в Україну, а також ключових олігархів та бізнесменів, високопосадовців, прихильників дезінформації та маніпулювання інформацією та членів їхніх сімей.
  • Повна заборона на операції запроваджується щодо «чотирьох ключових російських банків, частку яких припадає 23% російського банківського сектора». Серед них – найбільший державний Сбербанк та приватний Альфа-банк.

Контекст

Єврокомісія анонсувала пʼятий пакет санкцій ЄС після масових звірств окупантів на території населених пунктів Київської області. Він включатиме заборону на імпорт вугілля з РФ. Загалом пакет санкцій оцінюється майже в €20 млрд на рік.

У разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед всіх енергоносіїв. Ціна питання – $3,5 млрд на рік. Це менше, ніж оціночна вартість техніки, яку РФ втратила тільки за перші два тижні боїв з українською армією.

7 квітня Європейський парламент закликав Раду ЄС запровадити додаткові санкції проти РФ за її війну проти України. Серед заходів — повне ембарго на енергоносії з РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні