Категорія
Новини
Дата

Німеччина спрямує €20 млрд у виробництво напівпровідників. Левову частку субсидій отримають Intel і TSMC

Німеччина планує виділити €20 млрд на розвиток виробництва напівпровідників у країні, пише Bloomberg. Уряд Олафа Шольца намагається зміцнити технологічний сектор та забезпечити постачання критичних компонентів на тлі зростаючої геополітичної напруги.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Гроші, які планують взяти з Фонду клімату та трансформації (KTF), розподілять між німецькими та міжнародними компаніями до 2027 року, кажуть співрозмовники агентства, які брали участь у переговорах.
  • Уряд уже погодив €10 млрд допомоги для нового заводу американської Intel. Також завершуються переговори із тайванським виробником TSMC щодо інвестування в завод у Дрездені. За словами співрозмовників агентства, у бюджет вже закладено €5 млрд субсидій.
  • Адміністрація Шольца запланувала близько €1 млрд для вітчизняної Infineon, що приблизно дорівнює 20% інвестицій у нову фабрику напівпровідників у Дрездені.
  • Німецький автомобільний постачальник ZF Friedrichshafen і американський виробник мікросхем Wolfspeed також отримають державну допомогу на будівництво заводу з виробництва чипів з карбіду кремнію на кордоні з Францією. Спільне підприємство розраховує на субсидію в приблизно €750 млн, яка покриє близько 25% витрат на проєкт.
  • Решта коштів буде спрямована на програми ЄС для інвестування в зелений і цифровий перехід блоку, а також в інші ключові технології, зазначає видання.

Контекст.

Фонд KTF спочатку був створений для інвестицій у декарбонізацію економіки, але його функції були розширені, оскільки Німеччина прагне обмежити державні витрати, зазначило видання.

Збільшення підтримки галузі відбувається на тлі усвідомлення залежності європейської економіки від поставок з Азії після перебоїв через пандемію коронавірусу та напруги, викликаної війною в Україні. 

Раніше міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер у коментарі Financial Times заявив, що у бюджеті немає грошей і його потрібно скорочувати, а не розширювати.

Водночас міністра економіки Німеччини Роберта Хабека називають прихильником ідеї збільшення субсидій на розвиток національної напівпровідникової промисловості. Хабек разом із канцлером Шольцем виступають за розширення підтримки галузі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні