Штаб-квартира компанії Intel у Санта-Кларі, Каліфорнія, США (фото -  GettyImages) /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Intel побудує у Вроцлаві завод на $4,6 млрд. Reuters дізнався, як Польщі вдалося заохотити ключового гравця ринку мікросхем інвестувати в країну

Штаб-квартира компанії Intel у Санта-Кларі, Каліфорнія, США (фото - GettyImages) Фото Getty Images

Польща переконала найбільшу в світі компанію-виробника мікрочипів Intel побудувати поблизу Вроцлава завод напівпровідників вартістю $4,6 млрд. Reuters поговорив із директорами американського техногіганта та польськими урядовцями та дізнався, як Польщі вдалося залучити найбільшу «зелену інвестицію» в історії країни. Forbes переповідає ключові деталі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

В умовах дефіциту напівпровідників європейські країни пропонують мільярди євро субсидій, щоб зменшити свою залежність від Азії. Натомість Intel готова вкладати великі суми в розширення виробництва.

Польща почала «штурмувати» Intel ще в липні 2021 року. Члени уряду та муніципалітетів неодноразово зустрічалися з представниками компанії протягом наступних двох років, відзначає Reuters. Ключова роль у цьому процесі належала двом державним установам: Польському агентству інвестицій та торгівлі (PAIH) та Агентству промислового розвитку (ARP).

Перемовини щодо інвестицій у Польщу велися в розпал пандемії, в основному онлайн.

Представників Intel вразило те, як швидко Польща реагувала на всі запити й розвіювала занепокоєння. «Після першої (особистої) зустрічі був переконаний – Польща має шанс отримати проєкт», – розповідає Reuters деталі «штурму» Intel директор інвестиційного центру PAIH Марчін Фабіанович.

У березні 2022-го Intel оголосила про свої європейські інвестиції, Німеччина отримала новий великий завод у Магдебурзі за €30 млрд, а Польщі сказали, що їй дістанеться лише розширення наявного заводу у Ґданську. «Ми не розглядали Польщу для будівництва заводу», – відзначив у коментарі Reuters гендиректор Intel Пет Гелсінгер.

Але Польщу це не зупинило. Країні вдалося відвоювати від інвестпакета компанії дещо більшу інвестицію, розповідає Reuters.

Над проєктом під кодовою назвою «Проєкт IQ», який мав показати техногіганту всі перспективи Вроцлава та заохотити в нього інвестувати, працювали таємно. Польська команда створила презентацію, акцентувавши в ній на високій якості життя у місті, розвиненій інфраструктурі, економічній та демографічній ситуації. Директорів Intel вразило те, що Вроцлав є рідним містом для польських чемпіонів з американського футболу та баскетболу.

Новий завод Intel у Польщі розташовуватиметься на ділянці площею 285 га та коштуватиме $4,6 млрд. Своєю чергою регіон побудує нові дороги до нього, водоочисні споруди та високовольтні лінії електропередач. Intel також дозволили звести будівлі висотою 50 м, що на 20 м перевищує чинну норму.

Польща не зупиняється на цьому досягненні. В амбітних планах – залучити Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), з якою перемовини почалися минулого року.

«Це наші пʼять хвилин слави. Ми на слуху, багато зацікавлених інвесторів, – відзначив Reuters заступник мера Вроцлава Якуб Мазур. – Має спрацювати ефект снігової кулі».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні