Категорія
Новини
Дата

Німеччина виділяє €1 млрд на кіберзахист України та документування воєнних злочинів

Уряд Німеччини виділив €1 млрд зі свого бюджету на 2023 рік для підтримки України, гроші будуть спрямовані на захист від російських кібератак та збирання доказів воєнних злочинів, йдеться у документі, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виділення грошей відбувається на тлі суперечок про те, чи має Німеччина збільшити обсяг військової допомоги Україні, яка заявляє, що їй потрібні наступальні бойові засоби, зокрема танки, щоб дати відсіч російській армії.
  • За інформацією агентства, Німеччина є третім за величиною військовим донором України, хоч і далеко позаду Сполучених Штатів, чиї постачання зброї відіграли вирішальну роль в успіхах українських збройних сил на полях битв, кульмінацією яких стало взяття у пʼятницю Херсона.
  • «Бюджет України ясно показує, що наша підтримка виходить далеко за межі важливих та необхідних постачань зброї, — сказав німецький депутат Робін Вагенер. – Ми вкладаємо величезні кошти у мир у Європі та Україні».
  • Частина цих грошей піде на підтримку організацій, які реєструють докази порушень прав людини та воєнних злочинів, у тому числі виявлених після виведення російських військ.
  • Згідно із повідомленням, додаткові гроші також підуть на підтримку громадянського суспільства, включаючи захист журналістів у Білорусі, Росії та Україні.

Контекст

За минулий рік Держспецзв’язку України зафіксувала 147 хакерських атак, більшість – із Росії. У січні уразили близько 70 урядових сайтів, а на їхніх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки що немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угруповання Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло в майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Українські розробники й спеціалісти з кібербезпеки відкрили новий вимір для війни – кіберпростір. Сотні тисяч любителів і професіоналів долучилися до атак на російські сайти та інфраструктуру. Україна перебуває на третьому етапі кібервійни з Росією, ворог атакує комунальні служби та компанії, які надають послуги цивільному населенню. Про це в інтервʼю Wired повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Кібервійна продовжується і ведеться в основному проти цивільної інфраструктури: комунальних служб та компаній, які надають послуги цивільному населенню, оскільки на другому етапі їм не вдалося зруйнувати лінії звʼязку та здатність тримати людей у ​​курсі того, що відбувається. 

ГУР повідомило, що Росія планує масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України.

Зараз Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, заявив заступник голови Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Віктор Жора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні