Україна документує російські кібератаки та передає інформацію у Міжнародний кримінальний суд – Держспецзв’язку /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна документує російські кібератаки та передає інформацію у Міжнародний кримінальний суд – Держспецзв’язку

2 хв читання

Shutterstock

Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, заявив заступник голови Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Віктор Жора, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • За словами Жори, український уряд збирає докази зловмисної кіберактивності з Росії та передає інформацію Міжнародному кримінальному суду, розташованому в Гаазі. «Наш намір – після війни притягнути до відповідальності і, можливо, це буде перше судове переслідування першої глобальної кібервійни та кіберзлочинів… Я сподіваюся, що це станеться», – сказав Жора під час інтервʼю на конференції з кібербезпеки у Сінгапурі.
  • Міжнародні офіційні особи вже давно обговорюють законність атак хакерів, спонсорованих державою. США, Росія та ще 23 країни у 2021 році добровільно погодилися не проводити кібератаки на найважливішу іноземну інфраструктуру у мирний час – умови, які, за словами експертів, були порушені після вторгнення в Україну.
  • Офіційні особи США та Європейського Союзу у травні звинуватили російський уряд у лютневій кібератаці на супутникову компанію Viasat. Згідно з дослідженням Microsoft Corp., ймовірні російські хакери, спонсоровані державою, також розпочали серію цифрових атак проти українських цілей до початку воєнних дій. 
  • «Ми маємо обʼєднати інструменти санкцій, фінансових та технологічних, проти всіх, хто брав участь у цій незаконній агресії проти України, хоча б у кіберпросторі», – сказав Жора.
  • За словами Жори, Київ витримав російську кіберактивність із мінімальними втратами частково завдяки досвіду України з програмою-вимагачем NotPetya у 2017 році. 
  • Україна готувалася до іншого інциденту з такими самими наслідками за допомогою союзників, включаючи США. За словами Жори, глобальні ІТ-компанії, уряди, партнерські агенції, консультанти, виробники апаратного та програмного забезпечення, а також хмарні компанії обʼєдналися, щоб допомогти зміцнити цифрову стійкість України.
  • «Україна є основною метою, але не останньою, – зауважив він. – Якщо Україна не зможе себе захистити, то наступними з цього питання будуть наші найближчі сусіди. Україна захищає мир на полі бою та у глобальному кіберпросторі».

Контекст

Російські хакери проникли в українські військові, енергетичні й інші критичні комп’ютерні мережі, сповістило за тиждень до початку війни видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки. Західні експерти з кібербезпеки прогнозували, що у разі початку воєнних дій Україна зазнає руйнівних кібератак.

За минулий рік Держспецзв’язку зафіксували 147 хакерських атак, більшість – із Росії. У січні уразили близько 70 урядових сайтів, а на їх сторінках залишили послання: «Бійтеся і чекайте гіршого». Більшість сайтів швидко відновили роботу, а доказів про витік даних поки немає, як і результатів розслідування.

Найсерйознішою була атака на «Вінницяобленерго», коли угруповання Sandworm, що складається з офіцерів ГРУ, намагалося відключити світло у майже 2 млн мешканців області. Хоча в мережі хакери проникли, вимкнути електроенергію для жителів так і не вдалось. Українські захисники успішно відбиваються. 

Росіяни ж не очікували шквалу кібератак з України, зокрема, виведення з ладу російських сайтів президента, уряду, міноборони, податкової, біржі, «Газпрому», «Лукойлу», ТАСС, Russia Today, зливи даних з Центробанку та ряду інших установ.

Українські розробники і спеціалісти з кібербезпеки відкрили новий вимір для війни – кіберпростір. Сотні тисяч любителів і професіоналів долучилися до атак на російські сайти та інфраструктуру. Україна перебуває на третьому етапі кібервійни з Росією, ворог атакує комунальні служби та компанії, які надають послуги цивільному населенню. Про це в інтервʼю Wired повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Кібервійна продовжується і ведеться в основному проти цивільної інфраструктури: комунальних служб та компаній, які надають послуги цивільному населенню, оскільки на другому етапі їм не вдалося зруйнувати лінії звʼязку та здатність тримати людей у ​​курсі того, що відбувається. 

ГУР повідомило, що Росія планує масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України, зокрема Польщі та країн Балтії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні