Категорія
Новини
Дата

НКРЕКП через критику бізнесу перенесла рішення, що може підвищити тариф на розподіл електроенергії для промисловості у пʼять разів

2 хв читання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала запланований на 17 липня розгляд рішення про встановлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії. Про це повідомив голова регулятора Валерій Тарасюк під час засідання Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради. За його словами, розгляд рішення, що може підвищити тариф на розподіл для промисловості у пʼять разів, перенесено на тиждень через масову критику великого бізнесу.

Ключові факти

  • За дорученням Ставки верховного головнокомандувача, НКРЕКП 17 липня планувала розглянути рішення щодо встановлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії – 1,23 грн/кВт. Це передбачало підняття тарифу для промисловості у пʼять разів і зниження його для населення і малого бізнесу на 25%.
НКРЕКП через критику бізнесу перенесла рішення, що може підвищити тариф на розподіл електроенергії для промисловості у пʼять разів /Фото 1
  • За словами голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, таке рішення дозволило б: зменшити втрати малого бізнесу на електрику на 40 коп/кВт; нівелювати корупційні ризики, які виникають через два різні тарифи; збільшити дохід державних «Енергоатому» та «Укргідроенерго», які компенсують нижчі ринку тарифи для населення.
  • Рішення було розкритиковане великим бізнесом з двох основних причин. Уніфікований тариф суперечить практиці країн ЄС. Серед 26 країни ЄС лише Мальта має єдиний тариф на розподіл, каже Андрій Тарасенко, головний аналітик GMK Center. Решта – диференційований. Причина – витрати на постачання електрики великим заводам суттєво менші, ніж великій кількості малих підприємств, тому і тариф для промисловості нижчий.
  • Друга причина – уніфікація тарифу збільшила б витрати промисловості на електрику на 26 млрд грн на рік, за розрахунками Федерації роботодавців. За оцінкою Міненерго, промисловість споживає 30% електрики в країні, малий бізнес і населення – решту.
  • «Від цього рішення найбільше виграють наші конкуренти на міжнародних ринках, оскільки українська промисловість стане неконкурентоспроможною», – каже Максим Журавльов, директор департаменту закупівель «Метінвесту».
  • Єдина причина уніфікації тарифу – підняття тарифів для населення на 64% з 1 липня не дозволило покрити збитки державного «Енергоатома», каже Тарасенко з GMK Center. «Тому зараз дотацію тарифів населення хочуть перекласти на плечі промисловості», – каже Тарасенко.
  • Перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко під час засідання комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради опосередковано це підтвердив. «Енергоатом» поки не може розрахуватись з поточними боргами, про якісь додаткові прибутки не йдеться». 

Контекст

В Україні, як і в більшості країн ЄС, тариф на розподіл електроенергії диференційований за класом напруги. Промисловість (1-й клас напруги) платить в середньому 0,26 грн/кВт·год. Для населення та малого бізнесу (2-й клас напруги) тариф вищий – 1,61 грн/кВт·год. За словами Андрія Тарасенка, головного аналітика GMK Center, в основі такої диференціації різна вартість утримання мереж – населенню і малому бізнесу постачати дорожче. «Тобто діє принцип: компенсує втрати той, хто їх спричиняє», – каже Тарасенко.

Раніше «АрселорМіттал Кривий Ріг» (АМКР) закликав уряд не допустити введення уніфікованого тарифу на розподіл електроенергії. «Це завдасть шкоди українській економіці та суперечить європейським правилам, які Україна активно інтегрує у свою енергетику», – йдеться в заяві компанії.

«Інгулецький ГЗК працює на мінімальній потужності, а після цього рішення може зупинитись», – заявив представник компанії під час наради, яку організувала Федерація роботодавців України.

З 1 липня уряд підвищив тариф на електроенергію для населення на 64%, 4,32 грн/кВт·год. Раніше Forbes пояснював, чому від цього рішення вартістю 52 млрд грн на рік виграють державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд