Категорія
Новини
Дата

НКРЕКП планує підвищити максимальні тарифи на електроенергію для бізнесу на 35%

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила проєкт постанови про збільшення граничних цін на електрику для бізнесу на 35%, до 5413,26 грн/МВт·год. Остаточно постанову буде прийнято після опрацювання зауважень і пропозицій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Регулятор схвалив підвищення максимальних тарифів на електроенергію для бізнеса з 4000 грн до 5413,26 грн/МВт·год для годин максимального навантаження і з 2000 грн до 2706,63 грн для годин мінімального навантаження на ринку на добу наперед (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР).
  • Мінімальний прайскеп на РДН і ВДР – 10,00 грн/МВт·год відповідно до проєкту постанови.
  • Регулятор пропонує встановити верхню межу на балансуючому ринку на рівні 125% від РДН, тобто 6 766,58 грн/МВт·год. Нижня межа – 0,01 грн/МВт·год.
  • Нові прайскепи мають вступити в силу 30 червня. 
  • В ході засідання НКРЕКП бізнес виступив проти збільшення прайскепів. У разі підвищення граничних цін щомісячні витрати на електроенергію Запорізького заводу феросплавів збільшаться на 43 млн грн, сказав головний енергетик підприємства Максим Мусатов. 
  • «Тому ми пропонуємо не підвищувати граничні ціни», – сказав Мусатов. Чистий прибуток ЗЗФ у 2021-му 2,4 млрд грн за виручки 9,7 млрд грн, за даними YouControl. 

Контекст

Обмеження цін на електрику для бізнесу діють з 1 липня 2019-го, коли в Україні запрацювала модель гуртового ринку електроенергії. Зараз максимальна гранична ціна, або верхній прайскеп, – 4000 грн за МВт⋅год.

Нацрегулятор схвалив скасування граничних цін на електроенергію для бізнесу з 30 червня. Під час засідання НКРЕКП жоден із членів регулятора не озвучив причини такого кроку. Напередодні, 30 травня, уряд збільшив тариф на електроенергію для населення на 57–83%, до 2,64 грн за кВт⋅год. «Одночасне підняття тарифів на електрику для бізнесу і населення – домовленість, яка влаштовувала всіх основних гравців», – каже на умовах анонімності топменеджер енергетичної компанії, дотичний до перемовин.  

Компенсувати витрати після підвищення тарифів підприємці планують завдяки будівництву сонячних електростанцій та збільшенню цін на власну продукцію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні