Категорія
Новини
Дата

Норвегія ухвалила багаторічну програму підтримки для України на €7 млрд

Парламент Норвегії погодив багаторічну програму підтримки для України на 75 млрд норвезьких крон (€7 млрд). Про це йдеться у повідомленні пресслужби уряду Норвегії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Програма отримала ім’я лауреата Нобелівської премії миру Фрітьйофа Нансена.
  • 75 млрд норвезьких крон виділятимуть протягом п’яти років у період з 2023 по 2027 роки, тобто 15 млрд норвезьких крон (понад €1,3 млрд) щорічно.
  • У 2023 році 7,5 млрд норвезьких крон планується спрямувати на підтримку цивільних і 7,5 млрд – на військову підтримку України.
  • Оскільки у наступні роки ситуація може змінюватися, щорічну пропорцію допомоги на цивільні та військові потреби визначатимуть безпосередньо перед наступним роком, йдеться у повідомленні.
  • «Ми разом засуджуємо війну Росії проти України та підтримуємо легітимне право українського народу захищатися», – заявив прем’єр Йонас Гар Стьоре. 
  • За його словами, наразі особливо важлива підтримка зброєю, щоб Україна могла повернути контроль над своєю територією. «У 2023 році половина наданої допомоги буде у вигляді військової допомоги», – уточнив Стьоре.
  • На додачу до військової підтримки, кошти спрямують на гуманітарні потреби в Україні та сусідніх країнах, зокрема Молдові, на підтримку цивільної інфраструктури й відбудову, «коли це стане можливо». 

Контекст

У грудні уряд Норвегії виділив 1 млрд крон (близько $100 млн) Україні на відновлення інфраструктури після ракетних ударів Росії. До цього Норвегія надала 300 млн крон бюджетної підтримки Україні через Світовий банк. Ці кошти були спрямовані на виплату зарплат медичним працівникам, вчителям і бюджетникам, а також на забезпечення пенсій та соціальних виплат. 

26 січня Норвегія заявила, що готова долучитися до міжнародної передачі танків Україні, а 14 лютого в Міноборони країни вирішили передати Україні вісім танків Leopard 2 і до чотирьох танків спеціального призначення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні