Категорія
Новини
Дата

Нові угоди та найм працівників. Американська нафтосервісна група SLB розширюється в Росії після виходу конкурентів

2 хв читання

Найбільша в світі нафтосервісна компанія SLB розширюється в Росії після виходу з ринку її основних західних конкурентів у результаті повномасштабного вторгнення в Україну, пише Financial Times. Техаська компанія підписала нові контракти та найняла сотні співробітників.

Захід уникає введення всеосяжних санкцій щодо нафтосервісних компаній у Росії через побоювання, що це може обмежити експорт викопного палива та викликати стрибок світових цін на нафту.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • SLB, раніше відома як Schlumberger, у липні 2023 року публічно пообіцяла припинити «постачання продукції та технологій до Росії» зі своїх глобальних обʼєктів. 
  • Проте документи показують, що компанія також продовжувала імпортувати матеріали з інших джерел, завізши обладнання на суму $17,5 млн у період із серпня по грудень 2023 року (остання дата доступних записів). З цієї суми $2,2 млн були заявлені як вироблені SLB або її дочірніми компаніями.
  • Джерело, близьке до компанії, сказало, що імпорт не «з обʼєкта SLB», а отже, «відповідає публічним заявам SLB та міжнародним санкційним нормам».
  • Минулого року операції в РФ принесли 5% від виручки групи у розмірі $33,1 млрд, а штат співробітників склав близько 9000 осіб. Згідно з регулюючими документами США, на кінець 2023 року компанія підтримувала в країні чисті активи на суму $600 млн.
  • SLB постачала обладнання деяким найбільшим нафтовим компаніям Росії, включаючи «Лукойл». 
  • Виручка основного російського дочірнього підприємства SLB збільшилася на 527 млн ​​руб., до 27,3 млрд руб. ($307 млн), у 2023-му порівняно з роком раніше, згідно зі звітом дочірнього підприємства за російськими стандартами бухгалтерського обліку.
  • Документи, отримані Global Witness і з якими ознайомилося видання, показують, що в грудні російський підрозділ SLB підписав контракт із Всеросійським науково-дослідним геологічним нафтовим інститутом, який зобовʼязує компанію допомагати йому в створенні моделей родовищ нафти та газу, які можуть бути використані для розроблення проєктів.
  • FT виявила понад 1000 оголошень про роботу, розміщених компанією з грудня, в яких шукають кандидатів на посади від водіїв до хіміків та геологів. 

Контекст

SLB чинить опір тиску залишити Росію та звинуваченням, що її робота в країні допомагає генерувати мільярди доларів нафтових доходів для підтримки військових зусиль Кремля. Минулого року Національне агентство України із запобігання корупції (НАЗК) додало SLB у список міжнародних спонсорів війни.

Два найбільші конкуренти SLB у США в секторі нафтових послуг, Baker Hughes та Halliburton, пішли з Росії після її вторгнення в Україну. Вони обидва продали свої російські підприємства місцевим менеджерам у 2022 році, причому перший узяв на себе витрати у розмірі $365 млн, повʼязані з продажем. ABB, швейцарський конгломерат та постачальник для енергетичного сектора, також оголосив про свій вихід із Росії в середині 2022 року.

На відміну від своїх основних конкурентів, SLB заявила, що не планує залишати Росію. У травні представник Держдепартаменту США заявив, що SLB «поки що» не порушувала санкції і компанія чітко розуміє, «де знаходяться кордони».

Постачальники послуг у сфері нафтової промисловості виконують більшу частину чорнової роботи для світової нафтогазової промисловості – від будівництва доріг і прокладання труб до буріння свердловин та перекачування сирої нафти. Але вони також надають доступ до складних технологій, які є життєво важливими для підтримки розвідки та розробки складних бурових робіт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд