Виконавчий директор SLB Олівʼє Ле Пеш /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Захищаємо активи». Американська нафтосервісна компанія SLB не планує залишати російський ринок

Виконавчий директор SLB Олівʼє Ле Пеш Фото Getty Images

Нафтосервісна група SLB (колишня Schlumberger) зі штаб-квартирою в США не планує залишати Росію, про це Financial Times заявив виконавчий директор SLB Олівʼє Ле Пеш. За його словами, компанія не прийняла рішення про те, чи слідувати за двома найбільшими конкурентами, Baker Hughes і Halliburton, у продажу своїх активів у Росії, і дотримується контрактів з клієнтами.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Коли ми ухвалимо рішення, ми оприлюднимо це, якщо знадобиться. Але зараз рішення поки немає», – сказав Ле Пеш, коли його запитали про плани групи.
  • SLB чинить опір тиску українського уряду та правозахисних груп, які вимагають виходу з Росії. Вони стверджують, що присутність компанії в країні допомагає генерувати доходи від нафти, які використовуються для підтримки військових зусиль РФ.
  • «Там команда працює автономно… Ми захищаємо наші активи, це наш пріоритет. Ми захищаємо наших людей», – сказав виконавчий директор SLB в інтервʼю.
  • Ле Пеш заявив, що SLB з липня ввела заходи контролю, «щоб запобігти і заборонити будь-які постачання та підтримку технологій» до Росії. На його думку, цей крок у довгостроковій перспективі погіршить здатність країни розробляти деякі її морські нафтові родовища.
  • SLB припинила впровадження нових інвестицій та технологій у Росію у березні 2022 року, а після ескалації санкцій припинила постачання продукції до країни у липні 2023 року. Проте, на відміну від своїх конкурентів, вона, як і раніше, зберігає присутність у країні.
  • Ле Пеш зазначив, що SLB діє «відповідно до міжнародних санкцій та експортних обмежень». Також він додав, що «компанія, як і раніше, підтримує міжнародне співтовариство, засуджуючи та закликаючи до припинення війни в Україні».

Контекст

Минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло SLB до переліку міжнародних спонсорів війни. Рішення ухвалили через те, що SLB відіграє критичну роль для держави-агресора, займаючи 8% російського нафтосервісного ринку.

Компанія заявила, що категорично заперечує будь-які твердження про те, що вона «якимось чином схвалювала чи підтримувала насильство проти народу України».

SLB побудувала великий бізнес у Росії, який приніс близько 5% доходів групи в $33,1 млрд минулого року. Згідно зі звітами регулюючих органів США, на кінець 2023 року компанія підтримувала чисті активи в країні на суму $600 млн за балансовою вартістю.

Нафтосервісні компанії не наважувалися залишати ринок на тлі масового виходу з Росії після вторгнення у 2022 році. Але Baker Hughes і Halliburton, друга і третя за величиною західні нафтосервісні компанії, все ж оголосили про плани піти пізніше того ж року після того, як США запровадили санкції. Обидві групи продали свої російські підприємства місцевому керівництву в Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні