Категорія
Новини
Дата

Американська нафтосервісна компанія SLB потрапила до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло нафтопромислову компанію SLB (колишню Schlumberger) зі штаб-квартирою в США до переліку міжнародних спонсорів війни. SLB відіграє критичну роль для держави-агресора, займаючи 8% російського нафтосервісного ринку, йдеться в повідомленні НАЗК.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Внесок компанії у російську економіку склав вже понад $4,5 млрд у вигляді податків, а штат SLB в Росії налічує 11 500 співробітників, які працюють на низку заводів і сервісних центрів, заявляють у НАЗК. 
  • Крім того, в Росії SLB має широку мережу дочірніх підприємств, що дає змогу компанії обходити міжнародні санкції.
  • SLB співпрацює з російськими нафтогазовими гігантами, зокрема компаніями «Газпром», «Роснефть» та «Лукойл». Усі перелічені підприємства перебувають під санкціями США, наголошується в повідомленні. 
  • Після початку великою війни SLB не розірвала свої зв’язки з російськими клієнтами. Навпаки, компанія розширила свій бізнес, перейнявши контракти на обслуговування та постачання обладнання в конкурентів, які залишили ринок.
  • У третьому кварталі 2022 року виторг підрозділу SLB, що займається дослідженням пластів у РФ та Центральній Азії, зріс на 25%, тим самим перевищивши показники в інших регіонах. З травня до жовтня 2022 року SLB поставила на російські підприємства понад 900 партій своєї продукції. Наразі компанія продовжує брати участь у тендерах, які оголошують російські компанії.

Контекст

У минулому SLB також порушувала санкції, запроваджені урядом США, зокрема, постачаючи обладнання до Ірану та Судану в 2000-х роках, а також обслуговуючи арктичні проєкти «Газпрому» після 2014-го, за що отримала штраф на $1,4 млн.

У жовтні 2022-го SLB зіткнулася з хвилею критики, оскільки понад 9000 співробітників компанії у РФ отримали повістки на робочому місці. 

Внесення до переліку міжнародних спонсорів війни – репутаційний інструмент. Компанії зі списку вносяться до бази даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком та використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні