Категорія
Новини
Дата

Новий голова Фонду держмайна пропонує перетворити відомство на Суверенний фонд

Новий голова Фонду держмайна Рустем Умєров пропонує перетворити ФДМ на Суверенний фонд, який управлятиме державними активами. Про це він сказав в ефірі національного телемарафону у пʼятницю, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фонд виконуватиме функції продажу через приватизацію та через здачу в оренду. Але також розглядається можливість «розширення мандату для того, щоб створити Агентство з управління державними активами». «Щоб ми бачили, що стратегічні активи не тільки перебуватимуть у фонді, але керуватимуться ним», – додав він. 
  • За словами Умєрова, приватизація триватиме і Фонд хотів би стати «хорошим контрибутором уряду з точки зору доходів».

Контекст

За підсумками 2020 року держава отримала від непрацюючих підприємств 51,3 млрд грн збитків, повідомила перша віцепремʼєр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко у колонці для ЕП. Уряд вже передав до Фонду держмайна 420 підприємств: частину – на приватизацію, решту – на ліквідацію. З-поміж 3500 держпідприємств 1800 уже давно не працюють.

З 1 вересня в Україні має масово стартувати приватизація, будуть оголошені аукціони на елеваторні потужності й комбінати хлібопродуктів, заявляв раніше премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Фонд держмайна оголосив перші лоти. Серед них – Марилівський та Кобиловолоцький спиртзаводи у Тернопільській області. Загалом цього року мають відбутися аукціони з продажу 23 підприємств спиртової галузі та трьох хлібокомбінатів.

Також з вересня в Україні мала приватизація відбувається за новими правилами. Фонду держмайна дозволили продавати підприємства з різними видами заборгованості, і новий власник зобовʼязується їх погасити.

7 вересня Верховна Рада затвердила народного депутата від фракції «Голос» Рустема Умєрова на посаду голови Фонду держмайна. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні