Новий варіант COVID-19 Омікрон має 32 мутації і може бути небезпечним для вакцинованих. Як може розвиватися епідемія /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Новий варіант COVID-19 Омікрон має 32 мутації і може бути небезпечним для вакцинованих. Як може розвиватися епідемія

Getty Images

Нові варіанти коронавірусу виникали і до сьогодні, а також виникатимуть пізніше. Один із них – сьогоднішній антигерой, Омікрон. Він може бути небезпечний підвищеною швидкістю розповсюдження

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Вперше його було виявлено в зразку, взятому 9 листопада 2021 року в провінції Гаутенг (ПАР), де останнім часом швидко збільшується кількість випадків. Минулого тижня робоча група ВООЗ віднесла цей варіант вірусу до тих, хто викликає побоювання. Це певний статус вірусу – якщо він має чимало потенційно шкідливих властивостей, йому надають такий статус. Зараз у цій групі він став п'ятим після Альфа, Бета, Гама та Дельта. І малоймовірно, що ми про нього так просто скоро забудемо.

Про нього поки що мало відомо, але головне, чим може бути небезпечний новий варіант, – це підвищена швидкість передачі інфекції між людьми. Так, в одному регіоні ПАР, де зараз відбувається спалах цього варіанту, в середньому людина заражає 1,5 особи, це так зване репродуктивне число. У нового варіанта цей показник становить уже 2. Різниця може здаватися незначною, але здатна сильно прискорити поширення вірусу. Тим більше, що цей варіант уже знайдено не тільки в ПАР, а й у багатьох інших країнах, у тому числі Європи.

Саме собою виникнення нового варіанта – це не привід для паніки. Ми пам'ятаємо історію з варіантами вірусу та мутацією D614G, які теж поширювалися швидше за інших навесні та влітку 2020 року, але не додавали тяжкості перебігу захворювань, що викликало помилкову тривогу. Що ж до нового варіанта, то зафіксовано випадки, коли ним заражаються вакциновані люди (у ПАР використовували переважно вакцину Johnson & Johnson). Це може бути серйозною проблемою. Але такі властивості були і в інших варіантів вірусу. Важливо не те, що він таке вміє, а те, як часто це робить. Тобто який відсоток захисту від цього варіанту дає кожна вакцина, поки що невідомо. Імовірність того, що вакцини зовсім не захищають від нового варіанту, дуже малоймовірна. Швидше за все ми отримаємо зниження ефективності деяких вакцин на якийсь відсоток.

Є ще один цікавий сценарій розвитку. Якщо в Омікрона виявиться властивість швидко поширюватися, але при цьому призводити до більш легкого перебігу захворювання, то ми отримаємо таку собі повітряно-краплинну вакцину. Хвиля заражень пронесеться планетою і дасть усім імунітет від більш небезпечних штамів. Це буде дуже цікавий розвиток подій, але поки що в нас мало даних, щоб зрозуміти, яким шляхом піде епідемія.

Варіант B.1.1.529 відрізняється від першого варіанта вірусу з Ухані, про який ми вже встигли забути, великою кількістю мутацій, які виникали й накопичувалися поступово. У S-білку, яким вірус кріпиться до наших клітин, новий варіант має аж 32 мутації, кожна з яких може змінювати властивості вірусу. Така кількість генетичних замін могла виникнути через еволюцію вірусу в організмі тривалохворіючої людини або людини зі зниженим імунітетом, наприклад, зі СНІДом. У таких осіб вірус може розмножуватися в тілі однієї людини понад 150 днів і за цей час проходити одразу кілька етапів еволюції. Справа в тому, що організм людини бореться з вірусом досить сильно, щоб проводити селекцію стійких вірусних частинок, але недостатньо сильно, щоб повністю позбутися вірусу. В результаті такої селекції виживають найбільш пристосовані варіанти вірусу, з якими потім складно впоратися іншим людям. Відома вірусологиня з Університету в Йоганнесбурзі Пенні Мур каже, що може виявитися, що вірус уникає не лише антитіл, а й Т-клітинної відповіді. Але результатів досліджень ще ніхто не бачив.

Поки що ми нічого не знаємо про тяжкість викликаної ним хвороби або особливості перебігу захворювань. Вона може виявитися як зниженою, так і підвищеною. Але вірус має кілька мутацій, які насторожують, від яких можна чекати неприємностей. Одні здатні підвищити його заразність, інші подарувати захист від імунітету. Але як саме спрацює ця комбінація з понад 50 мутацій, учені ще перевіряють в експериментах.

Дослідження – це завжди процес, тому сьогодні ми можемо підбити лише проміжні підсумки. Зараз ми маємо п'ятий потенційно небезпечний варіант, який уже трохи розповзся світом, його виявляють не тільки в Африці. У ньому особливо багато мутацій, комбінація яких може призвести до посилення його патогенних властивостей. Є підстави вважати, що він може поширюватися швидше за Дельту і ним можуть заразитися вакциновані. Але ми нічого не знаємо про тяжкість викликаного ним захворювання чи нові симптоми. Як завжди, потрібні нові дослідження.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні