Південноафриканський штам коронавірусу може бути більш заразним і стійким до вакцин, ніж «дельта». Головне про новий варіант вірусу та реакцію ринків /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Південноафриканський штам коронавірусу може бути більш заразним і стійким до вакцин, ніж «дельта». Головне про новий варіант вірусу та реакцію ринків

Getty Images

На тлі побоювань щодо поширення нового штаму коронавірусу Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) скликала надзвичайну зустріч, країни ЄС та Ізраїль зупинили авіасполучення з півднем Африки, а ціни на нафту впали. Що відомо про новий варіант вірусу і до чого тут ВІЛ

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Уперше новий варіант коронавірусу, який попередньо назвали B.1.1.529, було виявлено в середині листопада в Ботсвані, де на цей час підтверджено чотири випадки. Ще 77 підтверджено в Південній Африці і один у Гонконгу – у мандрівника, який повернувся з Південної Африки, пише ВВС.

Перший випадок захворювання на новий штам у Європі 26 листопада був зафіксований у Бельгії.

Через поширення нового штаму Європейський Союз має намір екстрено призупинити авіасполучення з країнами Південної Африки, написала у Twitter голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Австрія, Велика Британія, Італія та Нідерланди, а також Росія, Ізраїль та Сингапур оголосили про припинення авіасполучення з країнами Південної Африки.

Ціни на нафту на тлі новин про новий варіант коронавірусу 26 листопада впали до мінімальних значень за останні два місяці. Вартість січневих ф'ючерсів на Brent знизилася майже на 11%, до $73 за барель; ціна ф'ючерсів на WTI зменшилася майже на 12% – до $69 за барель.

У чому небезпека нового штаму? Новий варіант вірусу може бути бульш небезпечним і заразним, ніж домінуючий сьогодні в світі штам Delta. Він має рекордну кількість мутацій – понад 30, деякі з них ускладнюють розпізнавання вірусу антитілами та можуть зробити вакцини менш ефективними.

Вірусолог з Імперського коледжу Лондона доктор Том Пікок назвав комбінацію мутацій цього варіанта «жахливою» і припустив, що цей варіант може бути «гіршим, ніж будь-що іще», включаючи домінуючий у світі штам Delta, пише Daily Mail. Його численні мутації могли виникнути внаслідок затяжної інфекції в пацієнта з ослабленим імунітетом, можливо, в когось, хто інфікований ВІЛ, каже професор Франсуа Баллу, генетик з Університетського коледжу Лондона.

У зв'язку з виявленням нового варіанта коронавірусу ВООЗ оголосила про скликання екстреної наради 26 листопада. Експерти ВООЗ повинні вирішити, як саме класифікувати B.1.1.529 – як варіант, що «викликає занепокоєння» чи «викликає інтерес». Цей штам може стати тринадцятим варіантом COVID-19 та третім з Африки. Зважаючи на те, що попередні варіанти отримували назву за буквою грецького алфавіту, новий варіант може бути названий «Ню».

Втім, за словами технічного керівника ВООЗ із проблеми COVID-19 Марії Ван Керкхове, ще рано робити якісь висновки, оскільки даних, які підтверджують, що новий штам небезпечніший за «дельту», поки що немає. «Кілька днів піде на те, щоб визначити, який вплив може здійснити штам, а також наскільки ефективні проти нього вакцини», – каже вона.

Велика кількість мутацій може зробити новий штам нестабільним, не давши йому широкого поширення. Поки що невідомо, наскільки швидко цей варіант поширюватиметься в країнах із набагато вищими показниками вакцинації. У Південній Африці повністю вакциновано лише 24% населення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні