Категорія
Новини
Дата

Нову програму з МВФ бажано розпочати вже в листопаді, вистачить близько $20 млрд – голова НБУ

Україна розраховує на близько $20 млрд від Міжнародного валютного фонду. Нову програму бажано розпочати вже в листопаді, сказав в інтервʼю Forbes голова НБУ Кирило Шевченко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Програма з МВФ сьогодні – це бенчмарк для інших кредиторів, допомога Україні з погляду консолідації зусиль усіх гілок влади, вважає Шевченко. 
  • Голова НБУ не став прогнозувати терміни підписання нової програми. За його словами, Україна перебуває в активних перемовинах з Фондом. 
  • «Єдина проблема – це час. Зараз у світі період відпусток, на відміну від нас. Але я очікую, що вже у вересні ми матимемо чіткіше розуміння щодо програми», – наголосив він. 
  • За словами Шевченка, програму бажано розпочати вже в листопаді. Коментуючи можливі внутрішні обмеження Фонду, через які він може уникнути співпраці з країною, що воює, він наголосив, що у статуті МВФ немає заборони фінансувати країни, які знаходяться у стані війни. 
  • «Зрозуміло, що це дуже важко, адже такого досвіду у Фонду ще не було. З іншого боку, також не було і прикладів, коли під час війни країні вдалося зберегти повністю працюючу фінансову систему», – зазначив голова НБУ. 
  • Щодо обсягу програми Шевченко сказав, що «вистачить близько $20 млрд». «Ми обговорюємо різні формати програми. Якщо на першому етапі це буде короткострокова програми з чітким фокусом на вирішення нагальних проблем з бюджетом і платіжним балансом, сума може бути меншою. Але тоді одразу треба проговорювати й наступний етап – більш довгострокову програму з фокусом на відновлення економіки та структурні реформи», – пояснив він.
  • Крім того, за словами голови НБУ, кошти від МВФ можуть бути лише частиною пакету офіційної підтримки України. «Наприклад, програма EFF 2015 року із запланованим фінансуванням $17,5 млрд була частиною загального пакету міжнародної допомоги в $40 млрд», – додав Шевченко. 

Контекст

22 листопада 2021 року рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною та виділила другий транш за цією програмою на $700 млн. Програма мала тривати до червня 2022 року включно.

Від початку воєнного вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. На початку березня МВФ перерахував Україні $1,4 млрд за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument.

Робота щодо нової програми з МВФ ведеться, але вона просувається важко через певні бюрократичні моменти в самому Фонді, зазначав раніше заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. У МВФ немає досвіду проведення чи запровадження макроекономічних програм у ситуаціях, коли в країні воєнні дії, додав він. 

Україна на початку серпня подала офіційну пропозицію до МВФ щодо започаткування нової спеціальної програми, повідомив минулого тижня премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Він очікує програму до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні