Категорія
Новини
Дата

Україна подала офіційну пропозицію МВФ щодо нової програми. Шмигаль очікує допомоги до кінця року

1 хв читання

Минулого тижня Україна подала офіційну пропозицію до Міжнародного валютного фонду щодо започаткування нової спеціальної програми. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час онлайн-розмови з міністром фінансів ФРН Крістіаном Лінднером.

Ключові факти

  • Шмигаль повідомив, що минулої п’ятниці лист щодо нової програми з МВФ було надіслано голові Фонду. 
  • «Розраховуємо отримати відповідну допомогу від МВФ уже в листопаді-грудні цього року», – сказав премʼєр.
  • Лінднер зі свого боку запевнив, що Німеччина сприятиме швидкому отриманню Україною наступних €8 млрд макрофінансової допомоги від ЄС та візьме на себе лідерство у цьому процесі. 
  • Крім того, Німеччина, за його словами, підтримує розпочаті урядом України процедури з відтермінування виплати боргів та зусилля в напрямі започаткування спеціальної програми з МВФ.

Контекст

Робота щодо нової програми з МВФ ведеться, але вона просувається важко через певні бюрократичні моменти в самому Фонді, зазначив напередодні заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. У МВФ немає досвіду проведення чи запровадження макроекономічних програм у ситуаціях, коли в країні воєнні дії, додав він. 

22 листопада 2021 року рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною та виділила другий транш за цією програмою на $700 млн. Програма мала тривати до червня 2022 року включно.

Від початку військового вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. На початку березня МВФ перерахував Україні $1,4 млрд за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument.

МВФ створив для України спеціальний рахунок, який дасть змогу США та іншим країнам передати Києву частину отриманих минулого року від МВФ у межах додаткового розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ, SDR). 

Україна очікує до кінця 2022 року отримати нову програму з МВФ на $15–20 млрд, заявляв голова НБУ Кирило Шевченко. Україна сподівається, що буде надано до $20 млрд протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні