Категорія
Новини
Дата

Україна подала офіційну пропозицію МВФ щодо нової програми. Шмигаль очікує допомоги до кінця року

Минулого тижня Україна подала офіційну пропозицію до Міжнародного валютного фонду щодо започаткування нової спеціальної програми. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час онлайн-розмови з міністром фінансів ФРН Крістіаном Лінднером.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Шмигаль повідомив, що минулої п’ятниці лист щодо нової програми з МВФ було надіслано голові Фонду. 
  • «Розраховуємо отримати відповідну допомогу від МВФ уже в листопаді-грудні цього року», – сказав премʼєр.
  • Лінднер зі свого боку запевнив, що Німеччина сприятиме швидкому отриманню Україною наступних €8 млрд макрофінансової допомоги від ЄС та візьме на себе лідерство у цьому процесі. 
  • Крім того, Німеччина, за його словами, підтримує розпочаті урядом України процедури з відтермінування виплати боргів та зусилля в напрямі започаткування спеціальної програми з МВФ.

Контекст

Робота щодо нової програми з МВФ ведеться, але вона просувається важко через певні бюрократичні моменти в самому Фонді, зазначив напередодні заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. У МВФ немає досвіду проведення чи запровадження макроекономічних програм у ситуаціях, коли в країні воєнні дії, додав він. 

22 листопада 2021 року рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною та виділила другий транш за цією програмою на $700 млн. Програма мала тривати до червня 2022 року включно.

Від початку військового вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. На початку березня МВФ перерахував Україні $1,4 млрд за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument.

МВФ створив для України спеціальний рахунок, який дасть змогу США та іншим країнам передати Києву частину отриманих минулого року від МВФ у межах додаткового розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ, SDR). 

Україна очікує до кінця 2022 року отримати нову програму з МВФ на $15–20 млрд, заявляв голова НБУ Кирило Шевченко. Україна сподівається, що буде надано до $20 млрд протягом двох або трьох років у формі угоди про резервне кредитування або механізм розширеного фінансування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні