Категорія
Новини
Дата

МВФ поки що не готовий запропонувати нову програму для України. В НБУ радять уряду тиснути на керівництво Фонду

Національний банк України та уряд проводять перемовини з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми фінансової допомоги, але на сьогодні не бачать готовності Фонду впроваджувати програму допоки в країні йде війна, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі телеграм-каналу KSE Live.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Робота щодо нової програми з МВФ ведеться, але вона йде важко через певні бюрократичні моменти в самому Фонді, зазначив Ніколайчук. У МВФ немає досвіду проведення чи запровадження макроекономічних програм в ситуаціях, коли в країні є воєнні дії, додав він. 
  • «У керівництві МВФ не розуміють, як у поточних умовах можна в середньостроковому періоді збалансувати бюджет України, враховуючи величезні видатки на оборону», – сказав Ніколайчук. 
  • Він вважає, МВФ важко приймати якісь рішення, які виходять за межі стандартних рецептів. «Це є ключова проблема яку неможливо вирішити без певного політичного тиску на основних стейкхолдерів МВФ, як це робить уряд з питанням постачання зброї, сказав Ніколайчук. 
  • Щоб тиснути на керівництво МВФ, уряд має демонструвати рішучість у проведенні заходів макроекономічної корекції. Для того, щоб було зрозуміло, що кошти потрібні не для «гасіння пожежі», а щоб знизити тягар, який несе все українське суспільство. 
  • МВФ на відміну від Паризького клубу та країн Великої сімки, не заморожував виплати за боргами, зазначила Марія Репко, заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії. «Поки що не зрозуміло чи може МВФ таке взагалі технічно зробити», – говорить Репко. Вона зазначила, що відстрочка за виплатами МВФ теж потрібна Україні.
  • Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов розкритикував дії міжнародних партнерів, які, за його словами, відкладають важливі для України рішення на кілька місяців. «У них немає відчуття, що у нас кожного дня вмирають люди», – сказав Милованов.

Контекст 

22 листопада 2021 року рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною та виділила другий транш за цією програмою на $700 млн. Програма мала продовжуватись до червня 2022 року включно.

З початку військового вторгнення РФ програма stand-by була зупинена. На початку березня МВФ перерахував Україні $1,4 млрд за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument.

МВФ створив для України спеціальний рахунок, який дозволить США та іншим країнам передати Києву частину отриманих минулого року від МВФ в рамках додаткового розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ, SDR). 

2 червня глава НБУ Кирило Шевченко заявив про необхідність розпочати обговорення нової програми із МВФ.

НБУ з початку війни безпосередньо профінансував держбюджет через купівлю військових облігацій на 225 млрд грн, зокрема у червні на 105 млрд грн.

Україна потребує $9 млрд на місяць для покриття дефіциту бюджету і це майже вдвічі перевищує попередні запити, сказав в коментарі для Financial Times заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко. За його словами, ці кошти мають покрити витрати на екстрене житло та ремонт житла для мільйонів людей, а також профінансувати базовий мінімальний дохід для людей, які втратили роботу.

За даними міністра фінансів Сергія Марченка, за підсумками липня Україна очікує отримати понад $3 млрд зовнішнього фінансування, до кінця року – від $16 млрд до $17 млрд із урахуванням вже отриманого. 

Без відстрочки виплат за прграмою МВФ, при продовженні всіх виплат Україна за підсумками цього року перерахує МВФ більше коштів, ніж отримає від нього навіть з урахуванням отриманих після початку війни $1,4 млрд, сказав урядовий уповноважений з питань держборгу Юрій Буца.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні