Категорія
Новини
Дата

Nvidia зупинила продаж російським компаніям ліцензії на програмне забезпечення для геймінгу

1 хв читання

Американська компанія Nvidia перестала продавати та продовжувати російським компаніям ліцензії на програмне забезпечення (ПЗ) для хмарного геймінгу. Про це пише «Коммерсантъ».

Ключові факти

  • Ідеться про систему Nvidia Grid. Ліцензії дозволяли оптимізувати роботу обладнання та підключати більше гравців одночасно. Вона розподіляла ядра на серверній відеокарті. З одного сервера з двома картами Nvidia могли грати одразу вісім гравців, тепер — лише двоє.
  • Через рішення компанії ціни на послуги хмарного геймінгу в Росії почали зростати, пише видання. Проблеми можуть розпочатися і в роботі суперкомп’ютерів Сбербанку, «Яндекса» та оператора МТС, які використовують технологію Nvidia Grid.
  • За оцінками експертів, для російських розробників суперкомп’ютерів рішення Nvidia означає припинення техпідтримки і, як наслідок, складності із заміною карток, що вийшли з ладу, і оновленням ПЗ.

Контекст

У березні Nvidia заявила, що припиняє продаж своєї продукції на території Росії. Компанія — другий у світі чипмейкер, що поступається капіталізації тільки тайванській TSMC. Її виторг у 2021 році зріс на 52% і склав $16,6 млрд. 

Раніше Міністерство економіки Тайваню ввело заборону на експорт сучасних чипів до Росії та Білорусі через війну в Україні. Тайвань є лідером на світовому ринку виробництва напівпровідників, контролюючи 46% ливарного ринку та 61% світових потужностей виробництва транзисторів розміром 16 нм і менше.

У 2021 році Тайвань отримав 26% світового доходу від виробництва напівпровідників і 64% доходу від ливарного виробництва. Місцевий виробник Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) має частку у 53%, а інший – United Microelectronics Corp (UMC) – 7%.

Раніше Samsung зупинив постачання чипів та електроніки в Росію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні