Категорія
Новини
Дата

Обсяг депозитів бізнесу та українців зріс на третину, майже до 2 трлн грн, кредитів навпаки, впав – Опендатабот

Станом на травень обсяг депозитів бізнесу та українців в українських банках становить майже 2 трлн грн, що на третину більше за показники минулого року, водночас загальний обсяг кредитів скоротився на 8%, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, сума депозитів компаній та підприємств становить 1,03 трлн грн, що на 44% більше, ніж на початок травня 2022 року.
  • Також зросли обсяги депозитів українців, на початок травня загальна сума вкладів громадян в українських банках становила 942 млрд грн.
  • Після торішнього сплеску кількості кредитів наразі загальний обсяг позик скоротився на 8%.
  • Більшість кредитів припадає на бізнес – 736 млрд грн. Сума кредитів громадян, як порівняти з минулим роком, скоротилася істотно – на 17%. Наразі українці позичили у банків 205 млрд грн, переважно йдеться про гривневі займи – їхня частка сягає 94%.
Обсяг депозитів бізнесу та українців зріс на третину, майже до 2 трлн грн, кредитів навпаки, впав – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Обсяг депозитів бізнесу та українців зріс на третину, майже до 2 трлн грн, кредитів навпаки, впав – Опендатабот /Фото 2

Інфографіка: Опендатабот

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У серпні минулого року Опендатабот повідомляв, що за час активної фази війни в українців зʼявилося майже пів мільйона нових боргів. Таким чином, кількість боргів українців за час війни зменшилася вдвічі. Тоді загальна кількість виконавчих проваджень зі стягнення заборгованостей зросла на 441 311 з лютого 2022 року.

27 квітня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%. Ставка залишається незмінною з червня минулого року. 

З початку року інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, у березні темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 21,3% в річному вимірі, йдеться у пресрелізі НБУ. Це сталося, зокрема, й завдяки зміцненню готівкового курсу гривні. Інфляція на споживчому ринку у квітні 2023 року порівняно з березнем становила 0,2%, з початку року – 3,2%, повідомила Державна служба статистики. У річному вимірі споживчі ціни зросли на 17,9% проти 21,3% у березні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні