Категорія
Новини
Дата

Обсяг розміщень на ринках акціонерного капіталу за півроку склав понад $686 млрд. Це рекорд за останні 40 років

На світовому ринку акціонерного капіталу в першій половині 2021 року загальний обсяг усіх розміщень склав $686,5 млрд. Це максимальний показник у першому півріччі з 1980 року, коли таку статистику почали вести, йдеться у звіті Refinitiv.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кількість випусків акцій у першому півріччі склала 3662, що на 46% більше, ніж роком раніше, і також є абсолютним історичним рекордом. Однак другий квартал нинішнього року відстав від першого на 12%.
  • У ньому обсяги залучення капіталу дещо скоротилися в порівнянні з першим кварталом – на 8%. Проте другий квартал став пʼятим поспіль кварталом, коли обсяг залучень перевищив позначку в $300 млрд.
  • Обсяг ринку первинних розміщень акцій (IPO), не враховуючи SPAC, за підсумками першої половини 2021-го склав $209,3 млрд. Це у понад три рази більше, ніж роком раніше, і максимальний результат з 1980-го.
  • Емітенти зі США випустили акції на загальну суму $213 млрд, що склало 31% від загальносвітового обсягу розміщень. Роком раніше частка американських розміщень склала 43%.
  • В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в першій половині цього року було випущено акцій на суму $253,3 млрд. Це на 81% більше, ніж за аналогічний період попереднього. Частка китайських розміщень склала 26% від загальносвітового обсягу, що вдвічі більше, ніж у першій половині минулоріч.
  • Розміщення акцій в регіоні EMEA (Європа, Близький Схід, Африка) склало $162 млрд, що на 78% більше у порівнянні з першою половиною 2020 року.

Контекст

2020 року на ринку IPO стався бум. За даними Stock Analysis, на біржі США вийшли 480 компаній, що на 106% більше, ніж попереднього року. У ході IPO на американському ринку компанії залучили майже $180 млрд, пише Bloomberg. Понад 30 компаній залучили понад $1 млрд. Серед них платформа з оренди житла Airbnb і служба доставки їжі DoorDash. Такі обсяги IPO експерти пояснили зростанням акцій через сплеск роздрібної торгівлі під час пандемії COVID-19. Дистанційна робота скоротила кількість часу, необхідного для підготовки лістингу. Замість того, щоб літати між містами для зустрічі з інвесторами, керівники компаній змогли звернутися до потенційних акціонерів за допомогою конференц-звʼязку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні