Економіка йде слідом за кораблем. Обвал рубля, інфляція, дефолт – це нова реальність для росіян після санкцій. Що на них чекає далі? /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

Економіка йде слідом за кораблем. Обвал рубля, інфляція, дефолт – це нова реальність для росіян після санкцій. Що на них чекає далі?

Shutterstock

Першого робочого дня після введення безпрецедентного пакету санкцій російський рубль «схуд» на третину, а котирування єврооблігацій однієї з найбільших економік світу впали до 30–50% номіналу. Далі буде

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

В останній день зими Україна переживала пʼяту добу російського вторгнення, а Росія – перші враження від нового пакету санкцій США та Євросоюзу за війну з Україною. Після заморозки активів найбільших банків, закриття світового боргового ринку та заборони експортувати до РФ високотехнологічні товари прилетів третій пакет. Економісти вже назвали його безпрецедентно сильним.

У пакеті – відключення низки російських банків від SWIFT, заморожування активів центрального банку та обмеження для російських олігархів. Персональні санкції проти президента РФ Володимира Путіна та його оточення: заступника голови Ради безпеки Дмитра Медведєва, прессекретаря Дмитра Пєскова, голови МЗС Сергія Лаврова, голови «Роснафти» Ігоря Сечіна, засновника «USM Holdings» Алішера Усманова, засновників «Альфа-Груп» Петра Авена та Михайла Фрідмана, телеведучих пропагандистських телеканалів.

У Росію більше не літають літаки, а протока Босфор закрита для її військових кораблів. До санкцій ЄС та США приєдналися Канада, Японія та Тайвань. Список постійно поповнюється новими країнами та обмеженнями. Як почувається російська економіка у перші дні нової реальності?

Квіточки

Рубль у понеділок обвалився на міжнародних торгах до історичного мінімуму, втративши понад 30% вартості до долара та євро. Котирування російських єврооблігацій теж впали – до 30–50% номіналу, а їх прибутковість зросла на 5–10 п. п. Для придушення паніки, що росте, центробанк РФ підвищив ставку вдвічі – до 20%. І зупинив інтервенції на валютному ринку, зобовʼязавши експортерів продавати 80% виторгу.

Санкції сильні, каже аналітик Dragon Capital Сергій Фурса, – російський бізнес і громадяни вже сповна це відчули. Девальвація рубля – лише початок. Котирування російських єврооблігацій вже гірші, ніж українські, каже Фурса, бо інвестори слабо вірять, що РФ заплатить купон. Це означатиме суверенний дефолт, за яким підуть корпоративні дефолти.

Обмеження, які діяли щодо Росії після анексії Криму в 2014-му, можна порівняти з блокуванням банківської картки, зазначає професор University of California, Berkeley Юрій Городніченко. Наразі, каже він, росіян фактично відрізають від міжнародної банківської системи.

Вплив фінансових санкцій, вважає ексзаступник міністра фінансів РФ та експерший заступник глави центробанку Сергій Алексашенко, буде найбільш сильним у перші чотири-шість місяців і може розтягнутися на три-чотири роки. Обвал рубля на 40%, за його оцінками, дає плюс 4–5% до інфляції. Порушення у роботі платіжної системи можуть призвести до збоїв у постачанні імпорту, це ще більше прискорить зростання цін. Частка імпорту у російській економіці, за його словами, – 18%.

Закриття західних ринків капіталу, продовжує Алексашенко, обернеться масовими дефолтами російських компаній і банків, яким найближчого року доведеться заплатити за боргами близько $170 млрд, або 10% ВВП. Чи допоможе Китай? На західних ринках тисячі інвесторів, у Китаї – лише компартія. Незважаючи на численні прохання влади РФ, каже Алексашенко, обсяг китайських кредитів незначний, і передумов зміни позиції Китаю немає.

Під обмеження, за словами Алексашенка, потрапляють товари на $50 млрд, або 35% російського імпорту машин, обладнання та технологічних товарів. Запас міцності військової промисловості за збереження санкцій, за його словами, – 12-18 місяців.

Авіаперевезень у Росії, можна сказати, більше немає. Під санкції потрапили постачання літаків та комплектуючих, послуги з технічного обслуговування літаків. 40% літаків у РФ, каже Алексашенко, вироблено в Євросоюзі (Airbus), і вони перевозять 45% пасажирів. Найбільший ефект відчують компанії «Аерофлот» та S7.

Ягідки

Найпотужнішим ударом по російській фінансовій системі стало запровадження санкцій щодо центробанку. Його резерви – $630 млрд. Заморожування активів ЦБ та рахунків у країнах G7 означає, що у розпорядженні залишаються лише золоті зливки та китайські юані.

Такі санкції були в Іраку, Ірані та Афганістані, каже ексглава Національного банку України Валерія Гонтарева, викладач у Лондонській школі економіки. Зараз російська фінансова система буде руйнуватися, як картковий будиночок, вважає вона, адже навіть монетарне золото на рахунках у Швейцарії буде заморожене, а зі зливків, що зберігаються в Росії, хіба що можна наробити памʼятників.

Це тільки початок. Разом із Vox та нобелівськими лауреатами Гонтарева підготувала листи світовим рейтинговим агентствам із пропозицією відкликати суверенний рейтинг Росії та рейтинги корпоративних позичальників. «Поки ми писали, Росія заморозила виплати за боргами, – каже вона. – Це дефолт». Тепер світові пенсійні та індексні фонди не будуть працювати з РФ та її емітентами.

У перспективі РФ втратить членство у міжнародних організаціях, таких як ЄБРР та МВФ, вважає Гонтарева. «Країна-агресор не може бути повноправним членом світової спільноти», – пояснює вона.

Зрозумілий маршрут

Запасу міцності ЦБ Росії не має, каже Гонтарева, і в російських банках вже починається паніка. Вкладники винесуть рублеві депозити, але не зможуть купити долари та зняти вклади у валюті. У банків просто не вистачить валюти, а центробанк із заблокованими резервами нічим не допоможе. Валютні вклади можуть бути заморожені.

Частково помʼякшити ситуацію допомогла «конфіскація» у бізнесу 80% валютної виручки, що вже у вівторок допомогло рублю зміцнитися рівня трохи нижче 100 руб/$. Проте російські експортери несуть втрати навіть без явних обмежень (ембарго на постачання російської нафти оголосила Канада, яка не імпортувала російських нафтопродуктів з 2019 року). За інформацією Reuters, «Сургутнафтогаз» не отримав заявок на дві танкерні партії Urals по 100 000 т із відвантаженням у березні. Міжнародні банки та власники танкерів бояться співпрацювати з російськими постачальниками через санкційні ризики. Ціна оренди танкерів для російських компаній зросла в рази, а місцева нафта Urals продається з дисконтом.

Долари та євро є у дочірніх банків міжнародних структур, які поки що не відключили від SWIFT – Сітібанк Росія, Райффайзен Банк Росія. «Зараз ми боремося за те, щоб їх відключили або вони самі відмовилися вести бізнес у Росії», – каже Гонтарева. НБУ вже закликав партнерів не завозити валюту до Росії. Це вже проблема і без цього – літаки до РФ не літають.

Російські олігархи, що сидять у Парижі, Лондоні та Швейцарії, вважає Гонтарева, навряд чи врятуються. Вони будуть депортовані на батьківщину із конфіскацією майна. «Санкції необоротні, – каже вона. – Це нова реальність».

Незабаром росіяни побіжать в обмінники і магазини, що тільки посилить паніку, прогнозує експерт Case Україна, в минулому заступник директора департаменту фінстабільності НБУ Євген Дубогриз. Навантаження може «покласти» платіжну інфраструктуру, яка і так має перебудоватися після відключення провідних гравців від SWIFT.

Від звичайного способу життя багато хто з росіян також буде змушений відмовитися. Російське видання «Комерсант» зазначає, що російські ресторани відмовляються від частини позицій меню через відсутність місцевих аналогів деяких продуктів. Ціни у закладах російського громадського харчування, додає видання, на 40% залежать від курсу валют.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні