Категорія
Новини
Дата

Офіс генпрокурора оцінив у 40 млрд грн збитки через забруднення ртуттю на заводі «Радикал». Заступнику Кличка повідомили про підозру

Заступнику голови КМДА Петру Пантелеєву вручили підозру у справі про екологічне забруднення на заводі «Радикал». Ціну спричиненої шкоди офіс Генпрокурора оцінив у 40 млрд грн. Столична влада назвала це політичним тиском.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заступникові голови КМДА, а також колишньому ліквідатору ВАТ «Радикал» повідомили про підозру за фактом «ухилення від проведення на території, що зазнала забруднення небезпечними речовинами, відновлювальних заходів із ліквідації наслідків екологічного забруднення, що спричинило тяжкі наслідки».
  • У 2014-2021 роках на заводі «Радикал» не проведено жодного заходу, спрямованого на ліквідацію наслідків екологічного забруднення, заявляє слідство. Загальний обсяг ртуті та ртутьвмісних речовин на цій території сягає близько 200 000 тонн, йдеться у повідомленні.
  • Слідство заявило, що через засмічення небезпечними відходами території заводу та тривалого непроведення будь-яких заходів для ліквідації наслідків забруднення, спричинено шкоду в розмірі понад 40 млрд грн.
  • Водночас у КМДА заявили, що у 2020 році Антимонопольний комітет заборонив столичному Управлінню екології та природних ресурсів фінансувати заходи на території заводу. Саме державні органи заблокували спроби міста розробити проєкт утилізації відходів заводу та профінансувати його, заявляє столична влада.
  • «Попри те, що міська влада забезпечила вивезення понад 300 тонн шкідливих матеріалів, а в листопаді 2021 року за ініціативи міста розпочалася реалізація проєкту для безпечної утилізації небезпечних відходів на території, правоохоронні органи сьогодні звинувачують заступника голови КМДА у бездіяльності», – сказано у повідомленні.

Контекст

ВАТ «Радикал» розпочало роботу понад 60 років тому. Завод виробляв синтетичні матеріали. У 1994 році підприємство приватизували. У липні 1996 року приватний власник зупинив роботу заводу із грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства, заявила столична влада. Необхідні регламентні роботи не провели, залишки хімічних речовин не вивезли. У 1998 році щодо тодішнього керівництва підприємства порушено кримінальну справу за фактом шахрайства. Однак у серпні 2000 року постановою Арбітражного суду м. Києва ВАТ «Радикал» визнано банкрутом та розпочато процедуру ліквідації підприємства.

Підприємство досі не ліквідоване, однак у спадок місту дістались десятки тисяч квадратних метрів території заводу, що уражені хімічними речовинами. У КМДА заявляють, що власники заводу, посадові особи підприємства, які були відповідальні за демеркуризацію та безпечне виведення об’єкту з експлуатації, досі не понесли відповідальності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні