Категорія
Новини
Дата

Екологічна катастрофа або прорив труби із дощовою водою. Головне про аварію на Бурштинській ТЕС Ахметова

2 хв читання

Частина території електростанції в Івано-Франківській області перетворилася на мілке озеро із чорною водою, яку робітники викачують у місцеве водосховище. Таку картину зняв дрон журналістів, пролітаючи над Бурштинською ТЕС Ріната Ахметова після аварії на підприємстві

Екологічна катастрофа або прорив труби із дощовою водою. Головне про аварію на Бурштинській ТЕС Ахметова

У ніч на 3 листопада на станції ДТЕК Бурштинська ТЕС Ахметова лопнув колектор проливних вод, затопивши частину території електростанції. Компанія чотири дні відкачувала воду. Прорив не пошкодив довкіллю, а відкачана вода буде знову використана у виробничих процесах – так, що сталося, описує пресслужба ДТЕК.

Проте журналісти Радіо «Свобода» 2 грудня опублікували розслідування, в якому стверджують, що компанія приховує справжні наслідки аварії.

Що зʼясували журналісти? 5 листопада, коли територія була ще затопленою, журналісти за допомогою дрону зняли на відео місце аварії: 10 га території покриті темною рідиною, глибина – близько 30–40 см.

Найбрудніше і затоплене місце було вздовж труби, по якій зола та шлаки після згоряння змиваються водою у сховище – золовідвал. Експерти, які переглянули відео, кажуть, що вода з труби могла витікати десятки годин. За даними журналістів, керівництво ТЕС відкачувало воду до Бурштинського водосховища, розташованого на річці Гнила Липа, притока Дністра.

Що небезпечного у цій воді? Журналісти взяли проби у двох місцях: з «озера» на території ТЕС та з водосховища, куди її викачували. За даними експертизи, у воді з місця розливу було перевищено норму мишʼяку. Він міститься у вугіллі, яке після спалювання перетворюється на золу. За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя, тривала дія мишʼяку, що міститься в питній воді та продуктах, може призводити до розвитку раку, діабету та уражень шкіри.

У пробах води із Бурштинського водосховища експертиза не виявила мишʼяк.

Державні екологи приїхали на станцію 11 листопада, але їх не пустили. За це ДТЕК загрожує штраф 756 грн. Це вшосте за три роки, коли компанія не пускає співробітників Держекоінспекції на позапланову перевірку електростанції. На планові перевірки їх пускають.

Контролюючі органи досі не можуть зробити незалежну оцінку шкоди довкіллю та здоровʼю людей, яку могла завдати аварія на Бурштинській ТЕС.

Востаннє Держекоінспекція провела перевірку електростанції у серпні та не встановила перевищення норм шкідливих викидів.

Як відповів ДТЕК? На станції стався прорив колектора проливної води, а не трубопроводу із золою, сказала пресслужба ДТЕК 2 грудня після виходу розслідування. Лабораторія станції провела аналіз вод і прийшла до висновку, що прорив води не зашкодив довкіллю.

ДТЕК просить журналістів надати деталі їх аналізу води та точний обсяг перевищення норми мишʼяку.

***

У середині липня цього року на заводі бізнесмена Дмитра Фірташа «Рівнеазот» луснула труба, викинувши в повітря нітрозні гази. Одразу після аварії Гідрометеорологічний центр попередив про можливі кислотні дощі на Рівненщині. Незважаючи на те, що за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, викид газу був незначним і не забруднив довкілля, екологічна інспекція пізніше зафіксувала десятикратне перевищення нітратів у ґрунті біля підприємства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні