Категорія
Новини
Дата

$750 млрд та офіси з реконструкції в Києві, Вашингтоні й Брюсселі. Шмигаль та Фон дер Ляєн розповіли про «платформу відбудови України»

Єврокомісія запропонувала українському уряду створити «міжнародну платформу з реконструкції України», заявила на Ukraine Recovery Conference у швейцарському Лугано президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн. За її словами, через таку платформу Єврокомісія зможе запропонувати Україні низку програм, які поєднуватимуть інвестиції та реформи. Загалом план відновлення уряд України оцінює в $750 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фон дер Ляєн зазначила, що платформа буде відкрита для всіх бажаючих допомогти. «Вона слугуватиме координації зусиль та акумулюванню ресурсів», – зазначила очільниця Єврокомісії.
  • Україна має очолювати процес реконструкції та, відповідно, залучати кошти під потреби, визначені урядом, наголосила вона. Також фон дер Ляєн анонсувала на початок осені велику конференцію донорів, яку голова Єврокомісії ініціює разом із канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
  • Як зазначив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, платформа складатиметься з трьох рівнів: лідери держав, виконавчі органи країн та міжнародних організацій, а також експерти. Саме на останньому рівні працюють 24 експертні групи, які упродовж останніх двох місяців напрацьовували план відновлення України в рамках Національної ради.
  • За словами Шмигаля, уряд пропонує створити декілька «офісів з реконструкції України». «Головний офіс, і з цим погоджуються наші партнери, має бути в Києві, а його філії – у Вашингтоні, Брюсселі, Лондоні та інших країнах», – сказав премʼєр.
  • Шмигаль наголосив, що план відновлення України оцінюється в $750 млрд. «Ми вважаємо, що ключовим джерелом відновлення мають бути конфісковані активи РФ і російських олігархів. Заморожені активи РФ, за різними оцінками, становлять $300–500 млрд», – додав премʼєр.
  • За його словами, Україна розраховує на пʼять різних джерел фондування: реконструкцію, дешеві кредити від МФО, ґранти, приватні інвестиції та кошти держбюджету. Для посилення прозорості Шмигаль пропонує, щоб усі ресурси, залучені в рамках платформи реконструкції, акумулювалися на вже створених траст-фонді та спеціальному адмінрахунку в Світовому банку та МВФ.

Контекст

4–5 липня в швейцарському Лугано проходить Ukraine Recovery Conference, на якому Шмигаль презентував План відновлення України United24. Участь у конференції беруть українські високопосадовці, топпредставники Єврокомісії, делегати від урядів європейських країн, МФО та інших міжнародних організацій.

План відновлення розроблявся на базі Нацради відновлення – створеної наприкінці квітня структури, яка упродовж двох місяців напрацьовувала пропозиції з відбудови України у 24 експертних групах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні