Іршанський ГЗК, Хорошівський район Житомирської області /пресслужба ОГХК
Категорія
Новини
Дата

ОГХК після тривалої перерви почала постачати ільменіт на ринок Європи

Іршанський ГЗК, Хорошівський район Житомирської області Фото пресслужба ОГХК

У жовтні АТ «ОГХК» розпочало відвантаження ільменітового концентрату з Іршанського ГЗК до Чехії. Це перші відвантаження ільменіту з Іршанської філії у 2023 році, йдеться у повідомленні пресслужби Фонду держмайна.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За контрактом, до кінця 2023 року компанія має поставити на європейський ринок 30 000 т готової продукції – ільменітового концентрату
  • Замовником виступає компанія з виробництва пігменту титану TiO2, який широко використовується для потреб різних галузей промисловості у виробництві споживчих товарів.
  • «До кінця року наша компанія планує відвантажити на європейський та американський ринки ще близько 105 000 т ільменітового концентрату», – зазначив Єгор Перелигін, перший заступник голови правління ОГХК.
  • В компанії наголосили, що через воєнний стан, зруйновану логістику та постійні обстріли протягом 2022 року накопичена за попередні періоди продукція більше року зберігалася на складах підприємства, і це заважало відновити видобування нової руди.

Контекст

ОГХК входить у десятку найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі та є найбільшою в Європі. У 2020-му ОГХК виробила майже 350 000 т концентратів титанових руд і циркону, за даними BDO Corporate Finance, яка є радником із приватизації ОГХК. Понад 60% продукції експортується до країн Азії: 39% – до Китаю, 12% – до Японії, 9% – до Туреччини. 

Останні роки компанія прибуткова – 528 млн грн у 2021 році, за виручки 4,6 млрд грн, свідчать дані YouControl. У 2022-му фінансові результати компанії погіршились, дебіторська заборгованість зросла до 1,7 млрд грн, розповідав співрозмовник Forbes у ФДМ на початку року. 

Фонд держмайна планує виставити ОГХК на велику приватизацію в «першій хвилі». Найближчим часом разом ыз радником – компанією BDO – фонд має визначити стартову ціну для проведення відкритого аукціону в системі «Prozorro.Продажі». 

У 2021-му ФДМ намагався тричі продати ОГХК зі стартовою ціною 3,7 млрд грн, однак жодного разу аукціон так і не вдалося провести через відсутність покупців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні