В Україні дозволили третю дозу вакцини проти COVID-19. Але не бустер. Що це означає /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

В Україні дозволили третю дозу вакцини проти COVID-19. Але не бустер. Що це означає

Shutterstock

Міністерство охорони здоров'я України 13 грудня схвалило додаткову дозу вакцини проти COVID-19, але лише для людей із ослабленим імунітетом. Щоб у країні дозволили бустерну дозу ще як мінімум 3 млн людей мають пройти повний курс вакцинації, темпи якої з кожним місяцем падають

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Йдеться про додаткову, а не про бустерну дозу, наголосив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. За його словами, додаткова доза буде вводитись з метою посилення захисту людей із ослабленим імунітетом.

Таку дозу можуть отримати люди:

  • з ВІЛ-інфекцією;
  • онкологією;
  • після трансплантації органів;
  • які приймають імуносупресивні препарати;
  • мають інші захворювання, які впливають на імунну систему.

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) рекомендує вводити цю додаткову дозу протягом 28-90 днів після повної вакцинації. Також рекомендується вводити її, наприклад, для людей старше 60 років, які були щеплені двома дозами вакцини на вірусній платформі, наприклад CoronaVac.

При цьому до списку не потрапили медпрацівники, які щодня стикаються з хворими на коронавірус. Їхня вакцинація почалася ще навесні цього року і за цей час ефективність вакцини знизилася.

Водночас питання використання ревакцинальної (бустерної) дози для всіх потребує додаткового вивчення, йдеться в рекомендаціях групи експертів.

Наприкінці листопада в інтерв'ю ВВС Ляшко заявив, що вакцинація бустерною дозою в Україні може розпочатися в січні-лютому, коли понад 50% дорослого населення буде щеплено двома дозами.

Згідно його слів, Україна до цього повністю готова. «Міністерство охорони здоров'я вже підписало контракти на постачання наступного року, – каже він. – Нам вистачить і для бустерної, і за необхідності для повного циклу ревакцинації ще двома дозами»

На середину грудня 40%, або 12,5 млн українців старше 18 років уже отримали дві дози. З початку року в Україну надійшло 36,8 млн доз вакцин. На території України зараз понад 8 млн доз вакцини.

Пік захворюваності на COVID-19 в Україні цього року припав на 4 листопада. За даними РНБО, цього дня захворіло 27 377 людей. Кількість нових пацієнтів із коронавірусом з того часу зменшувалася. Денна захворюваність 15 грудня: 8109 осіб.

На тлі чергового спалаху інфекції та посилення карантинних обмежень протягом жовтня-листопада кількість повністю вакцинованих майже подвоїлася – 11,3 млн українців. Проте потім темпи вакцинації почали знижуватися. Якщо протягом останнього тижня листопада другу дозу вакцини отримали понад 1,1 млн осіб, то з 5 по 12 грудня – 651 574.

Навіщо потрібна бустерна доза? Згодом ефективність вакцини знижується, тому Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендує використовувати бустерну зону через 6 місяців після повного курсу вакцинації. Крім цього, дослідження, проведені медичним центром «Шеба» спільно з Центральною вірусологічною лабораторією Міністерства охорони здоров'я Ізраїлю, показали, що третя доза забезпечує захист від нового варіанту вірусу омікрон, пише Reuters.

Ізраїль став першою країною, в якій дозволили вакцинацію мешканців третьою дозою, оскільки до середини червня, незважаючи на високий рівень вакцинації в країні, дельта-варіант став проривати імунний захист та швидко поширюватися, пише DW. За даними британського видання Our World in Data, повний курс вакцинації у цій країні отримали 62% населення, а бустерну дозу – 45%.

У Німеччині, де щеплено майже 70% населення, бустерну дозу для всього дорослого населення дозволили у листопаді, а вже на початку грудня новий канцлер Олаф Шольц заявили про плани зробити 30 млн додаткових щеплень до кінця року. Станом на середину грудня в цій країні 26% населення вже отримали третє щеплення. У Британії двома дозами щеплено близько 70% населення, а бустерної – 36%. У сусідній Польщі додаткову вакцину вже отримало 13% населення, всього щеплено – 55%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні